jak popatrzysz to zobaczysz
rozpruty rozporek panie profesorze
piszę panie by nie obrazić
piszę profesorze by było do kogo
piszę rozpruty bo nie można było się doczekać
falbanek i koronek naszych stringów
politycznych voyagerów
teraz awansujesz panie głowo narodu
piszę panie by nie poniżyć
pisze głowo narodu żeby było wiadomo
"misja stabilizacyjna wojsk polskich[...]potrzebują nas!"
(czyt. w ramach miedzynarodowej solidarności dajmy dupy!)
w imię zachodu imperializmu i zamordyzmu waszego
amen
kupa mięci wszystkich grzecznych chłopców
by nadal ściągali za nas spodnie
popraw literówki. ok?
jestem za (a nawet przeciw)
Gdy znów do murów klajstrem świeżym
Przylepiać zaczną obwieszczenia,
Gdy "do ludności", "do żołnierzy"
Na alarm czarny druk uderzy
I byle drab, i byle szczeniak
W odwieczne kłamstwo ich uwierzy,
Że trzeba iść i z armat walić,
Mordować, grabić, truć i palić;
Gdy zaczną na tysięczną modłę
Ojczyznę szarpać deklinacją
I łudzić kolorowym godłem,
I judzić "historyczną racją",
O piędzi, chwale i rubieży,
O ojcach, dziadach i sztandarach,
O bohaterach i ofiarach;
Gdy wyjdzie biskup, pastor, rabin
Pobłogosławić twój karabin,
Bo mu sam pan bóg szepnął z nieba,
Że za ojczyznę - bić się trzeba;
Kiedy rozścierwi się, rozchami
Wrzask liter pierwszych stron dzienników,
A stado dzikich bab - kwiatami
Obrzucać zacznie "żołnierzyków". -
- O, przyjacielu nieuczony,
Mój bliźni z tej czy innej ziemi!
Wiedz, że na trwogę biją w dzwony
Króle z pannami brzuchatemi;
Wiedz, że to bujda, granda zwykła,
Gdy ci wołają: "Broń na ramię!",
Że im gdzieś nafta z ziemi sikła
I obrodziła dolarami;
Że coś im w bankach nie sztymuje,
Że gdzieś zwęszyli kasy pełne
Lub upatrzyły tłuste szuje
Cło jakieś grubsze na bawełnę.
Rżnij karabinem w bruk ulicy!
Twoja jest krew, a ich jest nafta!
I od stolicy do stolicy
Zawołaj broniąc swej krwawicy:
"Bujać - to my, panowie szlachta!"
Dawno już to zrobiono no i rzeczywiście lepiej, ale w Twoim wierszu jest kilka celnych metafor, no ogólnie nie jest błyskotliwy, ale nie jest też zły i to Ci się chwali
Pozdrawiam