niby dom a jednak...

Inka

na co mi te widoki z balkonu?
te ogniste nasturcje w drewnianych
                                 skrzyniach na zamówienie
i kot

bociany przelatują nad głową
gubiąc bezczelnie pióra
zamiast przynosić dzieci

poziom frustracji rośnie wprost proporcjonalnie
do liczby kapiących kranów
i upartych uszczelek

staroświeckie woreczki na lawendę
szyte jeszcze przez moją babcię
swoim irracjonalnym zapachem
uśmiercają nie mole ale pustkę w szafie

a dębowa podłoga w salonie
błyszczy nadal świeżo wtartym woskiem
" Panie Boże zachowaj ją od tupania bosych stópek"

powiedz

na cholerę mi to wszystko
skoro Ciebie nie mam? 
Inka
Inka
Wiersz · 26 września 2007
anonim
  • anonim
    forres
    niby jaka?
    bo coś nie widać...nie słychać:P

    · Zgłoś · 17 lat
  • anonim
    forres
    ha. znalazł się i wiersz:)

    pierwszy wers bym zostawiła bez pytajnika. słowa same pytają.
    reszta strofy nie do czepnięcia. jest fajna.

    druga strofa zbyt wydumana. zupełnie nie przekonuje a i zaśmieca.

    od "poziomu frustracji" do "na cholerę mi to wszystko" bym powiedziała - dobra robota. wyjątkiem jest wielokropek, który uznaję jako pomyłkę.
    dobrze się czyta, wersy przechodzą w dobrym stylu.
    podoba mi się.

    i ostatni wers - banał! szczerze - to tekst zasługuje na mocną puentę.
    więc albo coś zmienić, albo zakończyć na "po cholerę mi to wszystko"
    tyle, że wtedy warto by pomyśleć o wersie pierwszym...aby uniknąć "klamry"

    takie tam moje gdybanie.

    niemniej tekst do szlifu - bo warto.

    · Zgłoś · 17 lat
  • Inka
    mmhmmm :) dziękuję za tyle dobrych rad :) zastanowię się jeszcze nad ostateczną wersją :)

    · Zgłoś · 17 lat
  • Marek Dunat
    co do drugiej strofy zupełnie się nie zgadzam z przedmówczynią . wielokropek stanowczo do wyrzucenia. ostatni wers rzeczywiście troszkę banalny. sądziłem ,że przyjda dzisiaj dziewczyny i zostawiłem wczoraj ten tekst im na dobre samopoczucie . ale skoro nie wróciły , nie ma sensu by wisiał w poczekalni . fruuuu ! :)

    · Zgłoś · 17 lat
  • anonim
    Urughai
    Wielokropki i duże literki z cudzysłowiem at qfer - poza tym...............jest wiersz............Serdecznie Pozdrawiam!

    · Zgłoś · 17 lat
  • Inka
    hihi :) oi ten wielokropek... na ale skoro taka wola ludu ;p no to go wytniemy ku uciesze wszystkich

    pozdrawiam cieplutko :*

    · Zgłoś · 17 lat
  • Inka
    hmm... tylko jak to się tutaj robi ? ;>

    · Zgłoś · 17 lat
  • Marek Dunat
    tak :)

    · Zgłoś · 17 lat
  • Inka
    Marek cudotwórca :D dziękuję :*

    · Zgłoś · 17 lat
Usunięto 1 komentarz