Skrzyczne

Marek Dunat

Skrzyczne


Nad cym ze dumos tela
coś ześ takie ciche
cosik mi sie zwiduje ześ ty nie radosne
dyć gembe ci smreckami
okrasił Pon Bucek
nady jus buki jedle
cujom łanie wiosne

Garbateś i zmyncone
jakijsi nieswoje
cy to cie tela boli ze cie upodlili ?
supy zelaźne liny
w kark ci powbijali
drzewa pourżinali
nartom śpas zrobili

Siedzis tak zadumane
i mocys nożyska
w Żylicy swojij wiernej
kochance w niedoli
i sumis jedlickam , smreckami, brzoskami
i płaces potockami
o tym co cie boli

Legenda:
Skrzyczne- najwyższa góra Beskidu Śląskiego - 1257 nmp.
Żylica- rzeka przepływająca przez Szczyrk

[URL=http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=df192594c997902a][IMG]http://images28.fotosik.pl/22/df192594c997902am.jpg[/IMG][/URL]


Oceń ten tekst
Ocena czytelników: Doskonały 6 głosów
Marek Dunat
Marek Dunat
Wiersz · 22 października 2007
anonim
  • anonim
    Urughai
    Przeczytałem...............ale skikać nie będę..........Serdecznie Pozdrawiam!

    · Zgłoś · 16 lat temu
  • anonim
    elektryczny-pies
    powiem szczerze, ze jako mądre dziewcze czerpała z kontekstu,z tylu ile skumałam :). bomba.

    · Zgłoś · 16 lat temu
  • Marek Dunat
    Skrzycne u Tetmajera ??

    · Zgłoś · 16 lat temu
  • ew
    Głowa mię boli, serdecka nie cuję,
    łzy ino syćko z ocy mi się lejom,
    nik tego nie wié, za kim jo banuję,
    ale się ludzie nascy se mnie śmiejom.
    Żal mię za tobom wciągle w serce kłuje
    i nie wiem, ka się me ocy podziejom
    od tyk łez. Widzi się, co mnie powiezom
    wnetki hań w trumnie, ka ojcowie lezom.

    I juzbyk héba jo sama wolała
    leżeć hań, niźli tak płakać daremno,
    a kie spać legnę, to poduska cała
    mokra, kie wspomnę, jakeś ty spał se mną.
    Kwilo jedyna, kaześ się podziała,
    kies ty przychodził ku mnie w nockę ciemną
    i kies mię objon tak serdecnie w rence,
    jakbyś przy miejskiej leżał ka panience.



    widzisz , poeto ? to już też było np.u Tetmajera :)
    wyszło Ci nie gorzej , przyznam .

    · Zgłoś · 16 lat temu
  • anonim
    zieloneciele
    :)
    cieplo.

    · Zgłoś · 16 lat temu
Usunięto 1 komentarz