Literatura

Ile trzeba cierpieć (wiersz)

Julka

Ile trzeba cierpieć


Ile trzeba cierpieć, aby kochać?
Ile trudów znieść, rozpaczy?
Ile tęsknić... Ile szlochać?
Czemu miłość bólem się tłumaczy?

Gdzie są piękne zachwycenia?
Gdzie ten spokój, który szczęście niesie?
Gdzie jest czułość, gdzie są uniesienia?
Gdzie ten zapał, który w niebo wzniesie?

Kto to sprawia w bezmyślności swojej,
że Twa dusza nie jest koło duszy mojej,
że nie mogę razem z Tobą żyć...

Miłość, czułość, zachwycenie...
w Tobie widzę swe istnienie
i tak pięknie przecież może być...


niczego sobie 5 głosów
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
forres 23 pazdziernika 2007, 13:26
boszesztymój. częstochowa, banał, kicz.
doskonały przykład jak się pisać w dzisiejszych czasach nie powinno.

przykro.
Marek Dunat
Marek Dunat 23 pazdziernika 2007, 17:03
ja rozumiem ,że ktoś wstawił zielonego słupka bo zachwycony został tymże sugestywnym orazkiem . pytanie tylko - dlaczego nie podzielił się z nami swoimi wrażeniami ? przecież radzi byśmy wszyscy poznali te gusta . wiersz infantylny , nieumiejętne naśladownictwo sonetu . kiepskie rymy , banalność tereści . ogólnie na nie .
Marcin Sierszyński
Marcin Sierszyński 13 listopada 2007, 21:21
Nie te czasy. Romantyzm to chyba XIX wiek, nie?
przysłano: 23 pazdziernika 2007 (historia)

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca