Rozpaczliwy jednobyt

sonique

 


Rozpaczliwy jednobyt





Pogoda zmoczonych kałuż
estetycznie intrygująca
świadomością zmokniętych pajęczyn

przybita

rozlewam po drodze
krople rozkołyszonego zmęczenia,
rozsupłuję splątany w dłoniach duet
odchodząc w ostateczność

majestatycznie

na deszczowej ławce
słucham przedzierającego się krzyku
rozpaczliwej samotności

i żałuję,
że nie mogę być precyzją kropli,
przylegającą do szkła








sonique, 15.o7.2oo7r.
Oceń ten tekst
Ocena czytelników: Słaby 2 głosy
sonique
sonique
Wiersz · 29 listopada 2007
anonim
  • Marek Dunat
    nieczęsto przychodzi mi sie zgodzić z dziewczętami . w tym wypadku z żalem się zgodzę . po to tylko by autorka dopracowała tekst . bo to nieoszlifowana diament i szkoda by w tym kształcie poszedł na widok publiczny , skoro tak niewiele mu trzeba. no cóz sonique- ustawiłaś sobie poprzeczkę wysoko swoim poprzednim tekstem . teraz ja utrzymaj . :)

    · Zgłoś · 16 lat temu
  • estel
    "precyzją kropli,
    przylegającą do szkła" - precyzja przylega? logiczniej byłoby
    precyzją kropli
    przylegającej do szkła. jak sądzisz?
    epitety na przymiotnikach, za dużo tego, strata na treści. tak jak teraz jest, jest średnio, można by pomyśleć nad tekstem, bo zamysł jest (jednobyt - szkoda tego popsuć), ale wykonaniu trochę braknie.

    · Zgłoś · 16 lat temu
  • ataraksja
    Ten wiersz zaczęłaś od budowania ze słów. Misternie. Tak trochę jak Bob budowniczy, choć... wygląda mi to na celową zabawę słowem. Potem "rozlewanie kropel po drodze" znacznie rozluźnia atmosferę i jest już czym "pooddychać". Nie podoba mi się słowotwór "rozkołyszonego". Psuje efekt, nie wpada w ucho przy czytaniu.
    Całość - niczego sobie.

    · Zgłoś · 16 lat temu
  • ew
    tylko ostatnia strofa . Jak mówi Pan A. zbyt wiele przymiotników , ja dodam od siebie jeszcze tylko, że przy "rozkołyszonego" wyszło przebarwienie , bo jeśli zabawa słowem , to zastosowanie jej tylko przy jednym przymiotniku wygląda marnie .

    · Zgłoś · 16 lat temu
  • Marcin Sierszyński
    No nie wiem, poprzedni był chyba lepszy. Za dużo tu przymiotników i gubię się w treści.

    Poczekaj na komentarze osób lepiej skoncentrowanych i zdolnych ;)

    · Zgłoś · 16 lat temu