Gdzie są młodzi chłopcy
w szarych stojący szeregach,
których jedyną nauczycielką życia
była miłość do Matki - Polski?
Miłość nauczyła strzelać.
Miłość przymusiła umierać.
Powstali zwyciężoni - Victis,
niech zwycięzca poczuje jej chwałę.
Niech zobaczy jak dusze młodych
w kamieniach zaklętych
Bóg rzuca na szaniec.