ziewając od ucha do ucha
paląc papierosa za papierosem
robiąc sznyty na ręce
wraz z każdym mijającym stuleciem
czekamy na zmartwychwstanie
chciwe wróżki obiecywały nam
wieledzieci,życiedługieiszczęśliwe
no i dużo pieniędzy bo pieniądze
tak łatwo zmieniają właściciela
szczególnie jeśli mamy do czynienia z kłamstwami
odizolowani od żywych
wyrwani z krainy rzeczywistości
zamknięci w klatkach swoich własnych grzechów
po trzeciej stronie lustra
czekamy na zmartwychwstanie
(zmartwychwstanie jak zwykle ma czarny stanik
i rozbiera się zamaszyście patrząc ci prosto w oczy)
czekając na zmartwychwstanie
nF
nF
Wiersz
·
30 stycznia 2008
mozna by pokusić się o zaznaczenie kursywą neologizmów jakimi stają sie w istocie połączone z sobą wyrazy w drugiej zwr. byłoby czytelniej. zakończenie baardzo zaskakujące (skąd sie to Tobie tak wymyśliło? ). tekścik do publikacji.
Kursywa niepotrzebnie wyrywałaby ten fragment z tła, nie jest istotny. To raz. Dwa, że zgodnie z zasadami typografii polskiej neologizmy nie zasługują na kursywę. Trzy, że kursywy w internecie powinno się używać jak najmniej (czyli typografia internetowa) - powoduje niższą czytelność tekstu, szczególnie w zbitkach wyrazów.
Co ciekawe, przestało mi działać powiadamianie o komentarzach.
czasmi nawala.
"Jeśli coś jest słuszne w teorii a nie jest słuszne w praktyce, tym gorzej dla praktyki".
Tylko się zastanawiam, czy kursywa w wersie 7 nie byłaby na miejscu?
Podoba mi się ten znudzony charakter wiersza, jego mimowolność, będzie tak, albo nie będzie, tyle już tego się nasłuchaliśmy, tyle tego przeżyliśmy, nic nie da zaskoczyć nas.
I te wersy o zmartywychwstaniu...!
"odizolowani od żywych
wyrwani z krainy rzeczywistości
zamknięci w klatkach swoich własnych grzechów
po trzeciej stronie lustra
czekamy na zmartwychwstanie
(zmartwychwstanie jak zwykle ma czarny stanik
i rozbiera się zamaszyście patrząc ci prosto w oczy)'
.....................Serdecznie Pozdrawiam!