trzy po trzy

Michał Domagalski

 

pustka, zatrzymana w plamach czarnych na białym
skrawku rzeczywistości zwanej materialną,
puszy się i obrasta w nowotwory znaczeń.

przerzuty szyte są słowami na miarę słów –
z tkaniny tak zamkniętej i delikatnej, że
drze się, dławi dotykając szorstkiego gruntu

rzeczy i zjawisk. słowa się męczą wśród grobów
osób, przypadków, czasów – były na początku
i teraz, i zawsze tworząc a priori zamęt.

2006
Oceń ten tekst
Ocena czytelników: Dobry 4 głosy
Michał Domagalski
Michał Domagalski
Wiersz · 3 lutego 2008
anonim
  • anonim
    tajemnica
    Dobry :) Chodź nie zrobił na mnie piorunującego wrażenia ;)) Podoba mi się bardzo ten fragment, jest świetny:
    "pustka, zatrzymana w plamach czarnych na białym
    skrawku rzeczywistości zwanej materialną,
    puszy się i obrasta w nowotwory znaczeń"

    · Zgłoś · 16 lat temu
  • Michał Domagalski
    Dziękuję za komentarze.

    · Zgłoś · 16 lat temu
  • estel
    rzeczywistość zwana materialną - dobre bardzo.
    a priori zamęt. tak właśnie. amen. daje do myślenia.

    · Zgłoś · 16 lat temu
  • Marek Dunat
    wielość ,, słów,, wskazuje co autor miał na mysli nadając tekstowi tytuł taki , a nie inny. :) duży plus za zastosowane przerzutnie i ogólny wydźwięk.

    · Zgłoś · 16 lat temu