babcie odchodzą

Michał Domagalski

 

A teraz lament przed publicznością na jarmarku książki na
odpuście poezji, na giełdzie literatury.

Matka odchodzi, Tadeusz Różewicz, 2000

babcie odchodzą. z bladych kart umysłu słowo
z kwalifikatorem: przestarzały. ze sobą
zabierają resztki: światów - wydawały się

jasno poukładane; kontaktów - ostatnie
liche próby reanimacji szarych nitek
odbywają się na pogrzebach, stypach. resztki

bogów spadają ze stołów - chciałyby schować
się. giną w szarych szparach podłogi - marnieją
fanaberie czarno-białej przeszłości. babcie

odchodzą. w, za dokładnie na miarę skrojonych,
skórach. w nie swoich, na zakopanie szytych,
strojach. z zaciśniętymi dłońmi kajdankami

różańca. schodzą. jednorazowo
w tekturowych butach kociej zręczności
cicho, niezauważenie. z murów i

dachów umysłów do ziemi.

Oceń ten tekst
Ocena czytelników: Dobry 4 głosy
Michał Domagalski
Michał Domagalski
Wiersz · 6 lutego 2008
anonim
  • Michał Domagalski
    'czy nie' miało być

    · Zgłoś · 16 lat temu
  • Michał Domagalski
    Akurat tych z UZ nie znam zupełnie, jak i tych z telewizorni. O nich trudno mi mówić. Ale myślę, że pisma krytyczne uczą czytania poezji, czyni?

    · Zgłoś · 16 lat temu
  • anonim
    Urughai
    Uniwersytet Zielonogórski

    · Zgłoś · 16 lat temu
  • Michał Domagalski
    Urughai, sorry, ale jak już wiadomo głupie ze mnie stworzenie: co znaczy UZ?

    · Zgłoś · 16 lat temu
  • Michał Domagalski
    Raczej popełniłem błąd z rozpędu przy czytaniu Grześ. Zamiast 'widzę' z rozpędu przeczytałem 'wiem'. Przepraszam za sto koni po dwieście kroć. A Ty zaraz 'k...' lecisz. Bardzo się denerwujesz. Zawsze!
    Pozdrawiam Grześ i kajam się.

    · Zgłoś · 16 lat temu
  • anonim
    Urughai
    Peace tolka peace..................albo............easy tolka easy

    · Zgłoś · 16 lat temu
  • Grzesiek z nick-ąd
    skąd wiesz że nic nie wiem o Różewiczu? bo go nie lubię? bardzo to qrwa logiczne:)) oj bardzo... przesz sam piszesz że nie lubisz Mickiewicza..więc nic o nim nie wiesz?
    czy może ty jesteś innym człowiekiem? tym ..no...lepszym?
    wiesz że są w internecie kursy logicznego myślenia? polecam:)

    · Zgłoś · 16 lat temu
  • anonim
    Urughai
    Wiesz - nie, ale te z naszego UZ...........niczym się nie różnią od tych w TV

    · Zgłoś · 16 lat temu
  • Michał Domagalski
    A znasz ich? Znaczy rozmawiałaś ostatnio z jakimś?

    · Zgłoś · 16 lat temu
  • anonim
    Urughai
    A wiesz................odnoszę często wrażenie, że właśnie owi znawcy, wiedzą najmniej :-)

    · Zgłoś · 16 lat temu
Wszystkie komentarze