Kolacja i śniadanie

Q

Nikt nie pomyśli
co robiła dzień wcześniej
nikt o nocnych myślach nie pomyśli.
Woli uznać, że noc jest ścianą
oddzielającą to co jest teraz od
Prawdy.
noc jest zimnym łóżkiem
parapet i szyba paruje powoli
suche wargi i oddychać przez usta.
Powiedzieć, przyznać się i nie umrzeć.
Zapaść się pod ziemię i zamilczeć.
Spuścić głowę i tak nikt nie pomyśli
jakby się życie kończyło na samym źle tylko
nie zrobią nic gorzej niż ona sama
niech zrobią najsurowiej i wyręczą.
Ach,żeby paradoksalnie nie mieć serca
karać siebie samej...
Nie muszą wiedzieć,że było warto.
Nieśpiącej nie obudzą trzy budziki.
Ciekawe jak się tak wstaje rano
I co to znaczy,że może tak spokojnie
popatrzeć w lustro i powiedzieć
-Pobawmy się w odkupywanie świata
z własnych grzechów.

Oceń ten tekst
Ocena czytelników: Dobry 4 głosy
Q
Q
Wiersz · 9 lutego 2008
anonim
  • Marek Dunat
    Spuścić głowę i tak nikt nie pomyśli
    jakby się życie kończyło na samym źle tylko
    nie zrobią nic gorzej niż ona sama
    niech zrobią najsurowiej i wyręczą.
    Ach,żeby paradoksalnie nie mieć serca
    karać siebie samej...
    ---cały ten fragment wydaje mi sie wymaga poprawy. znaczy jakiegoś ulogicznienia . cos mi się te wyrazy żrą ze soba i sprawiają ,że tekst stylistycznie zgrzyta . ,,Ach,, zbyt egzaltowane.
    zakończenie na plus, tak jak i całościowy odbiór.

    · Zgłoś · 16 lat temu