Literatura

Paragony (wiersz)

Łukasz Radwaniak

Znalazłem go na ulicy,

leżał zwinięty paragon

ze sklepu kosmetycznego:

Towar: kosmetyk-dezodorant Fa,

Cena: osiem złotych, dwadzieścia groszy,

z tyłu dopisałem wierszyk:

„Jak komety jestem warkocz,

co go twoje jądro wznieca,

jestem zapach, co podnieca,

u twej sukni trenem jestem,

jak Aladyn w lampie syczę,

twoje ciało bluszczem plączę

i w kosmosie się freonem

za kometą lekko sączę”.

 

A fiskalna kasa,

w sklepie sobie stoi,

wydrukuje wszystko,

co nas zaspokoi?

 

Znowu w domu, na lodówce,

paragon z mięsnego widzę,

krwisty i pachnący rzeźnią:

Towar: mięso-żyrafina-2kg,

Cena: dwadzieścia dwa złote,

myślę, zwisając na chłodni:

„Człowiek to zaimprowizowany kubeł wody,

mięso, będąc stanem stały wody,

topniejąc krwawi,

potem krzepnie w twardą bryłę,

szyją się ku niebu wznosi,

ale bezwład opadania mu właściwy,

więc opada, na i pod ziemskie niwy.

Będę miał zakładkę do Baudelaire’a”.

 

A fiskalna kasa,

w sklepie sobie stoi,

wydrukuje wszystko,

co nas zaspokoi?


Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Marcin Sierszyński
Marcin Sierszyński 11 lutego 2008, 20:58
Jej, literówki.

Kiepskie rymy, tekst też słaby. Jak brzmi to jądro? Musi być jasny kontekst : )
ew
ew 11 lutego 2008, 21:37
racja racja Panie A.
Łukasz Radwaniak
Łukasz Radwaniak 12 lutego 2008, 18:06
Kontekstem jądra komety jest jej warkocz.
ew
ew 12 lutego 2008, 19:38
Łukaszu , spójrz chociażby na zapis .. marny jest , no :( Wielkie litery , licho wie po co się kręcą bez sensu , interpunkcja króluje nad treścią , trudno się skupić w takim zapisie i wnioskować co poeta miał na myśli .
Marcin Sierszyński
Marcin Sierszyński 12 lutego 2008, 20:26
"co go twoje jądro wznieca" - ale w takim kontekście, przy użyciu tak właśnie ustawionych słów w takim właśnie zapisie, myślałem że chodzi o moje jądro ; )
przysłano: 11 lutego 2008 (historia)

Inne teksty autora

Fraszka erotyczna
Łukasz Radwaniak
Wanda
Łukasz Radwaniak
Korona Kukuczki
Łukasz Radwaniak
Rodzinna łyżka dziegciu
Łukasz Radwaniak
Kinga
Łukasz Radwaniak
Powrót Persefony II
Łukasz Radwaniak
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca