wiejski organista

Grzesiek z nick-ąd

szary zwyczajny chłopak
w najdalszej na świecie parafii
gdzie anioł z diabłem na opak
życie przewrócić potrafi

trwa pogłaskaniem kota
codziennym kwiatów podlaniem
wieszaniem marzeń na płotach
i w słońcu ich wysuszaniem

i tylko co tydzień w niedzielę
czekaną z tęsknoty mozołem
w starym wiejskim kościele
rodzi się niemal aniołem

klawiszy dotyk czułości
organ piszczałki się cieszą
wraz z nim powiew miłości
motylem w powietrzu zawieszą

popłyną w kościółku nuty
łzami z policzków wielu
Bach zdejmie półbuty
a Chopin uchyli kapelusz

następnej niedzieli czekaniem
zamęczą tydzień w mozołach
chłopak ma swoje granie
wieś ma swego anioła

Grzesiek z nick-ąd
Grzesiek z nick-ąd
Wiersz · 11 lutego 2008
anonim
  • Latte
    Piękny ale 'sie' o ogonki się proszą... ;)

    · Zgłoś · 16 lat
  • Grzesiek z nick-ąd
    podziękować ślicznie:))

    · Zgłoś · 16 lat
  • Grzesiek z nick-ąd

    · Zgłoś · 16 lat
  • anonim
    tajemnica
    Trzy ostatnie strofki są przepiękne...

    · Zgłoś · 16 lat
  • ew
    hmm , ja to chyba fanką się staję pisania Pana Kolegi .. Coraz mniej do czepiania się mam tutaj , chociaż bardzo się staram czepić się czegokolwiek , bo nie na rękę mi gloryfikacje wszelkie gdziekolwiek . Kofeinko .. Ty temu autorowi nie podpowiadaj może że literówki robi , przynajmniej tego się czepić mogę .
    A wiersz .. znowu mi się przypomniało ..
    "miejscowa idiotka z miejscowym kretynem " - nawet nie pamiętam czyje to , ale dobre :) I powyższy wiersz (cholera) też dobry :P

    · Zgłoś · 16 lat
  • Grzesiek z nick-ąd
    i ja zapomniałem ..ale bodajże Julek Tu wim

    · Zgłoś · 16 lat
  • hewka
    jak ew.... mnie sie rowniez podoba, pozdrawiam :)
    Wszystkich tez :)

    · Zgłoś · 16 lat
  • Marek Dunat
    no i cóz mi pozostaje ? no co ?

    · Zgłoś · 16 lat
  • anonim
    Urughai
    Większością rym gramatyczny...

    "następnej niedzieli czekaniem
    zamęczą tydzień w mozołach
    chłopak ma swoje granie
    wieś ma swego anioła"

    ....................tu utraciłem rytm i płynność..........a przynajmniej końcówka powinna być dopięta............Serdecznie Pozdrawiam!


    · Zgłoś · 16 lat
  • Marek Dunat
    no gdybyś ,, swojego,, wsadził byłoby ok. na przykład oczywiście , bo można by inaczej .

    · Zgłoś · 16 lat
Wszystkie komentarze