Przyoblec się w istnienie
nierozerwalne spoiwo
przyklejające uśmiech smutnym dniom
niepewność podsycana kolejnym kiedyś ci powiem
bycie przytulanką wypchaną pluszową cierpliwością
z przerażenia odkładaną na półkę
gdy zaczyna mówić pytać
niedopowiedziane dwa słowa
skrzynia z przeszłym czasem
zawieszona pod sufitem na zaufaniu
daj mi się w końcu zawstydzić
oglądając tajemnice rozebraną do naga
pozwól zasypiać ze zmęczeniem
po trudzie wynoszenia wiadra pełnego łez i smutku
z ocieranych policzków osobiście
z rysą w szklanej rzeczywistości
stłuczonego oblicza maski doczesnej
litym drewnem krzyża
zaszczycić moje barki
wykrzycz w złości całuj w szczęściu
nie zamykaj mnie błagam
w pokoju azylu bez ciebie
gdy powtórnie zjawi się wzgarda i podłość
sobą bądź i nie daj się szukać
ponownie z zapałką za dnia
Cóż...
effata
effata
Wiersz
·
11 lutego 2008
Co na to Tajemnica? : D Z tego co pamiętam już tak raz napisałeś w którymś wierszu...! No, no!
Pointa fajna, zapis marny, treść też nie przypadła za bardzo do gustu, dla mnie mocno przegadany. Spokojnie zrobiłoby się z niego 2 dobre wiersze.
Poczekamy co zrobisz z zapisem : )
przyoblec się w istnienie - nierozerwalne spoiwo
przyklejające uśmiech smutnym dniom
niepewność podsycana kolejnym /kiedyś ci powiem/
bycie przytulanką wypchaną pluszową cierpliwością
z przerażenia odkładaną na półkę gdy zaczyna mówić pytać
niedopowiedziane dwa słowa
skrzynia z przeszłym czasem zawieszona na zaufaniu
/daj mi się w końcu zawstydzić/
oglądając tajemnice rozebraną do naga
pozwól zasypiać ze zmęczeniem
po trudzie wynoszenia wiadra pełnego łez i smutku
z ocieranych policzków osobiście
z rysą w szklanej rzeczywistości
stłuczonego oblicza maski doczesnej
litym drewnem krzyża zaszczycić moje barki
wykrzycz w złości całuj w szczęściu nie zamykaj mnie /błagam/
w pokoju azylu bez ciebie
gdy powtórnie zjawi się wzgarda i podłość
sobą bądź i nie daj się szukać /ponownie z zapałką za dnia/
-------------
Moim zdaniem zaczynanie dużą literą nie jest konieczne kiedy w całym tekście nie używasz dużych liter ani znaków interpunkcyjnych. :) Poza tym bardzo mi się podoba treść :)