Odrobina bezsensu.

damballa

Widząc więcej niż opisać zdołam,

Zastanawiam się jaka jest rola słowa?

Patrzę jak świat zagadkę zadaje,

I nie wiem czy zna jej rozwiązanie?

Kolejna próba gdzieś na mnie czeka,

A czy jest ona na prawdę potrzebna?

Ratuję życie by zwiędnąć mogło,

Gdy chce je odebrać to mi nie wolno!

Życie choć pełne się przygód wydaje,

Jest bardziej puste niż brzuch przed śniadaniem.

Bo chodź jest miłość, przyjaźń, rodzina

Pieniądz to wszystko za kratami trzyma.

I muszę zadać pytanie w tym miejscu:

Czy nie czujesz w tym odrobiny bezsensu?

damballa
damballa
Wiersz · 12 lutego 2008
anonim
  • Ewa
    hm.. w mojej jak najbardziej subiektywnej opinii to nie jest wiersz.. niestety..

    · Zgłoś · 16 lat
  • Marek Dunat
    pseudokochanowskie dywagacje z pogranicza filozofii maluczkich . gdyby chociaż staropolszczyzną . nie , nie . nic mnie nie trzyma,

    · Zgłoś · 16 lat
  • damballa
    "Poemat... wiersz... fraszka chociaż.... no cokolwiek!!!" - a na poważnie to nie doszukujcie się tutaj zbyt wielkiego sensu ;-) - takie moje dyrdymały, absolutnie nie górnolotne... ogólnie nielotne... :-D

    · Zgłoś · 16 lat
  • whiteshrew
    Taka konstrukcja i zblokowanie nie! Jest w tym wierszu coś sensownego i sam zamysł dobry, ale wymaga dopracowania:)

    Widząc więcej niż opis,
    zastanawiam się jaka jest rola słowa?

    Patrzę na zagadkę świata,
    nie wiem czy sam zna jej rozwiązanie

    ratuję zwiędnięte życie
    na próżno, nie mogę go odebrać gdy tego potrzebuje

    następna próba może gdzieś czeka,
    ale czy jest rzeczywiście potrzebna?

    jest miłość, przyjaźń, rodzina
    ale to pieniądz wszystko trzyma

    Życie wydaje się obfitą przygodą,
    a jest bardziej puste niż brzuch przed śniadaniem.

    Czy nie ma w tym odrobiny bezsensu?


    Ja bym skleciła coś takiego z wiersz, ale to autor decyduje o sposobie podania.

    · Zgłoś · 16 lat
  • Karolina Włodarczyk-KariV
    cholerka tu mi coś nie pasi ? chyba oprucz rymu sens zachowany być winien, czy miłość przyjaźń rodzina nie powinna nie zależeć od pieniędzy ?

    · Zgłoś · 16 lat
  • Airry
    Gdyby ktoś próbował przerobić mój wiersz, to bym go potraktowała pogrzebaczem chyba...

    Pierwszy stanowczo bardziej mi się podobał. W rymach nie lubię tego, że zatraca się sens tego co chciało się napisać, w końcu patrząc tylko na to czy słowa do siebie pasują, nie co ze sobą niosą.

    · Zgłoś · 16 lat
  • Karolina Włodarczyk-KariV
    Airry widzę że mnie rozumiesz, choć ktoś :)

    · Zgłoś · 16 lat
  • Airry
    A'propos rymów czy pogrzebacza??;]

    · Zgłoś · 16 lat
  • Karolina Włodarczyk-KariV
    i jedno i drugie ;D

    · Zgłoś · 16 lat
  • anonim
    rip
    odrobina ?

    · Zgłoś · 16 lat
Wszystkie komentarze