Literatura

Lustro (wiersz)

Tommy Gun

Sprężony w susie mijałem

Łąki z przepaścią hybrydę

Wtem tnący pisk usłyszałem

Co bieli rwał piramidę

Podniosłem przedmiot matowy

Co barwą przystawał glebie

I rozmiar miał standardowy

Wgłąb patrząc ujrzałem siebie

To lustro było niezdarne

Niewarte kroci dukatów

Promieni refleksy marne

Zmieniało w głębię pryzmatu

Za siebie lustro cisnąłem

Choć w przepaść padło - nie pękło

Nieświadom szczęścia z mozołem

Łapczywą wziąłem je ręką

Kalecząc palce widziałem

Wyraźne teraz figury

Blask lustra raził nawałem

Nieobce kreśląc kontury

Barw potok mażący wstęgi

Tych, których się nie wymienia

Trząsłem się widząc pręgi

Na tle własnego imienia

By lustro przejrzyste było

Myłem je śliną i łzami

Ruszyłem w przestrzeń zawiłą

Szybując nad obłokami

Choć nieraz lustro ustawiam

Wykwintnych używam miarek

To ciągle wprost uzmysławiam

Że spóźnia się jak zegarek


Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Grzesiek z nick-ąd
Grzesiek z nick-ąd 14 lutego 2008, 14:50
ty jak widać liczysz sylaby.. i dla nich czasem naciągasz wersy co nie zawsze wychodzi im na dobre
najlepszym tego przykładem ostatnia strofa i "wprost" jako zapchaj dziura:))
więcej czucia mniej matematyki:P
zgrabnie operujesz rymem co muszę przyznać chyląc czoła
pozdr
Marcin Sierszyński
Marcin Sierszyński 15 lutego 2008, 10:48
Ja nie jestem przekonany do tego wiersza, sam nie wiem za co więc wstrzymuję się od głosu : )
Marek Dunat
Marek Dunat 15 lutego 2008, 12:02
opowiastka mająca wbic się w klimat tajemnicy, magii i niewyjaśnionego . wyszło dość banalnie i nieciekawie. nudzi czytanie od juz 4 zwrotki . nadmiar słow prorowadzi do niezłej pointy, ale pointa to zbyt mało , by wiersz się spodobał .
przysłano: 14 lutego 2008 (historia)

Inne teksty autora

ryba w gazecie
Tommy Gun
Masarzysta
Tommy Gun
Umówki
Tommy Gun
Wódka
Tommy Gun
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca