Literatura

Prosta historia (wiersz)

mirokozlov

Powiedzmy, że pewne hiszpańskie miasteczko

targowisko

mnóstwo ludzi

i jedna starsza kobieta po środku tłumu.

Dajmy na to: stoi.

Dość prosto ubrana

stara wytarta spódnica

sweter zniszczony przez mole

na głowie chusta w barwach narodowych...

W jednej ręce trzyma smycz

Na jej końcu pies – przewodnik chyba.

Druga kończy się zaciśniętą dłonią

coś ściska w niej kurczowo...

Ludzie mijają ją bez słowa

wzroku nie kierując nawet w jej stronę

zajęci raczej kupnem składników

na popołudniowy obiad.

I nagle coś się dzieje.

Powiedzmy, że staruszka zaczyna krzyczeć

po chwili wyłowić można zdanie:

„Hiszpanio przebacz!”

Pada nieżywa.

Dłoń do tej pory kurczowo ściśnięta

otwiera się.

A w niej zabita mucha...

Dajmy na to. Tragedia


niczego sobie 5 głosów
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Grzesiek z nick-ąd
Grzesiek z nick-ąd 16 lutego 2008, 00:47
dajmy na to zaciekawia! heh fajnie...
Marek Dunat
Marek Dunat 16 lutego 2008, 07:44
niezły klimat . takie pseudoświetlickie podejście do formy. zaciekawia i nieźle sie czyta. spory plus dla Ciebie .
karolinajot
karolinajot 16 lutego 2008, 09:09
niezły sarkazm, lekko satyryczny wydźwięk.dobre
whiteshrew
whiteshrew 16 lutego 2008, 15:03
Ładny szkic, zwłaszcza te kontury sarkazmu. Po prostu w tym wierszu coś jest:]
kasienda
kasienda 16 lutego 2008, 15:10
dajmy na to: bardzo dobry.dlaczego, to autor sam wie... :)
forres 16 lutego 2008, 19:18
jako wstęp do prozy - może i.
wiersza nie stwierdzam.
Grzesiek z nick-ąd
Grzesiek z nick-ąd 16 lutego 2008, 21:03
oo chyba PMS u pani forres jeSli tak to jej wybaczcie:D:D:D
mirokozlov
mirokozlov 17 lutego 2008, 00:07
czy Świetlicki? nie wiem być może tak, ale zostawiam furtkę (głównie dla siebie
przysłano: 16 lutego 2008 (historia)

Inne teksty autora

bez siebie
mirokozlov
dystans czasu
mirokozlov
krok
mirokozlov
obrazoburczy
mirokozlov
przy porannej kawie
mirokozlov
Sałatka owocowa
mirokozlov
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca