Literatura

Kadr (wiersz)

Tommy Gun

 

  

Od zmarzłości kra mnie chroni

Toteż ją pobieżnie badam

A gdy rysa kryształ goni

Na lód większy znów upadam

 

                    ***

 

Brzegu piaski brudzą stopy

Żwir więc muskam zwiewnym cieniem

Po odorze stęchłej szopy

Nozdrza koję słońca lśnieniem

 

                   ***

 

Kiedyś chciałem, bilans chcenia

Plątał się z ujemną wolą

Z małym żalem mą krę zmieniam

By chcieć więcej, ot na molo

 

                  ***

 

Choć żwir stopy mi masuje

Mola płyta równa, stała

Jeszcze echo mi wtóruje

Abym mola się nie bała

 

                 ***

 

Sfruwam, choć mnie odbijają

W przejrzystości się skąpałem

Łoskot, szelest, błysk mi dają

Plułem raz, to kosztowałem

 

                ***

 

Solidnością swoją molo

Co dzień znowu mnie buduje

Choć przegryzam nieraz solą

I tak beton widmem szczuje

 

                ***

 

Gdy barw mazi nawałnica

Twarz mą w swe wplątała sieci

Oko susem punkt pochwyca

Co za molem wielkim świeci

 

               ***

 

Wszak za molem nie ma mola

Coś tam błyska nieustannie

Jakaż ciężka moja dola

Pływać nie przystoi pannie

 

                ***

 

Ja wydłużam mola treści

Spod stóp własnych spławiam kłody

Iskra jeszcze bardziej pieści

Gdy się szum roznosi wody

 

                ***

 

Tratwa śliska, chybotliwa

Lecz od morza mnie ochroni

Czy myśl jedna i prawdziwa

Z tratwą zbrata mnie w pogoni...?

 

               ***

 

,,Iskra w kadrze! Stop kamera!

Przechodzicie do półcienia

Duble później, jednak teraz

Nie przegapcie iskry lśnienia'' 


dobry 2 głosy
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Marcin Sierszyński
Marcin Sierszyński 19 lutego 2008, 21:42
Maraaaaaaaaton.
Grzesiek z nick-ąd
Grzesiek z nick-ąd 20 lutego 2008, 06:34
no rytm okiej:))))
Marek Dunat
Marek Dunat 20 lutego 2008, 17:23
ani treść , ani zapis , ani wykonanie . zamysł rozumiem - wizualizacja wyszła źle . kadrowanie chyba w poezji sie nie sprawdza , no moze jeżeli tych któtkich kadrów by loby mniej ?
przysłano: 19 lutego 2008 (historia)

Inne teksty autora

ryba w gazecie
Tommy Gun
Masarzysta
Tommy Gun
Umówki
Tommy Gun
Wódka
Tommy Gun
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca