Od estetyki strażackiej
Od wylewności pijackiej
Ekranizacji mizerii
I tej dziewczyny z ,,piccerni''
Od młodzieżowych programów
TV mentorów-tytanów
Od serialowych harcerzy
Czterdziestoletniej młodzieży
Od bandy bystrych ułomów
Od bohaterów sitcomów
Od posłów, co to są ,,pośli''
Tych co w ambicji przerośli
Od cudu ekonomistów
Półniezależnych artystów
Utopii teoretyków
I ciziów o karkach byków
Od tych, co obce im mydło
Od glumaących powidło
Tolerancyjnych wybiórczo
Tych też, co stale burczą
Pana sąsiada mojego
I od kompleksu polskiego
Trzymam się z dala, kochanie
Czując na plecach klepanie