Na nabożnych (fraszka)

Łukasz Radwaniak

Jutro święto, nie robimy-powiedział drwal

do kompana w wigilię Wniebowstąpienia Pańskiego,

przechylając kieliszek.

-Bez Boga ani do proga-odpowiedział tamten.

I trzy dni wstępowali za próg drzwi percepcji.

Łukasz Radwaniak
Łukasz Radwaniak
Wiersz · 25 lutego 2008
anonim
  • Grzesiek z nick-ąd
    wykreśl to fraszka i wsio będzie ok:)))))

    · Zgłoś · 16 lat
  • Marek Dunat
    obrazek skądinąd mi znany . prawdziwy i święty jak diabli . ta fraszka rzeczywiście niepotrzebna.

    · Zgłoś · 16 lat
  • Grzesiek z nick-ąd
    zaparłem się! jako fraszce moge dać ewentualnie przecietny.. co inszego jako miniaturce:P:)

    · Zgłoś · 16 lat
  • Łukasz Radwaniak
    Wiedziałem, że w Anathemie ten obrazek wywoła deja vu. Chodziło mi trochę o nawiązanie do polskiej tradycji fraszek i bajek. Kochanowski popełnił fraszkę "Na nabożną", temat fałszywej pobożności podejmował w bajkach Krasicki,a współcześnie w swych fraszkach Sztautynger.

    · Zgłoś · 16 lat