Psia bajka

Tommy Gun

  

W zatęchłej norze zbierał kurz

Zranioną liżąc łapę

Pies, co nie służył panom już

I brzydził się ochłapem

 

Wciąż warczał, juchą brocząc z ran

Dryfował w paśmie przeżyć

Nie musiał kija szukać cham

By mógł nim psa uderzyć

 

Gruchotał gnaty pałki grad

Wirując w krwawej czkawce

Pies gryzł, choć się pokotem kładł

Nie pałkę, lecz oprawcę

 

Za setnym razem pałka w bok

Ukosem odskoczyła

I gdy ją psi ogarnął wzrok

Żywiczne łzy roniła

 

Ku złotym tacom wlókł się pies

Wabiony ciżbą ciasną

Co zawsze wie, co dobre jest

On, węsząc padło - zasnął

 

W psim śnie on jawy chłonął smak

I kąsał ją łapczywie

By choć przez chwilę czuć się tak

Zwyczajnie i prawdziwie

 

Głaskaniem zbudził się pod włos

Wzrok mętny miał i struty

Szubrawców słysząc drżący głos

Co szyć mu chcieli buty

 

W to grono wszawe nie chciał leźć

I swąd go ciągle srożył

Przez niegościnna biegnąc wieś

W łopianie się położył

 

I głodny znowu zasnąć chciał

W ten wieczór jasny latem

Lecz kromkę chleba ktoś mu dał

Co zwali go Psubratem

 

Łykając strawę wzrok psi wbił

W niezwykły kij włóczęgi

Co dawniej pałką szorstką był

Lecz miał żywicy pręgi

 

Wtem dojrzał barwę sennych mórz

I wsi gościnnych mapę

Pies, co nie służył panom już

I brzydził się ochłapem

Tommy Gun
Tommy Gun
Wiersz · 27 lutego 2008
anonim
  • Grzesiek z nick-ąd
    extrass ballada.. piosenka wręcz może.. ale za to czasem wywalają:(((

    · Zgłoś · 16 lat
  • Marcin Sierszyński
    Ha! Zrobiłeś coś, co niewielu się tutaj udaje pisząc długie teksty. Utrzymałeś zainteresowanie mimo tego maratonu.

    · Zgłoś · 16 lat
  • anonim
    tajemnica
    niegościnna - chyba niegościnnĄ, mała literówka ;)
    Cudny tekst i tak jak Pan A. już wspomniał - utrzymuje zainteresowanie do samego końca. Bardzo mi się podoba :)

    · Zgłoś · 16 lat
  • anonim
    Pies. Elektryczny.
    taki.,....Psi :)

    · Zgłoś · 16 lat
  • Marek Dunat
    proponuje nauczyć sie tekstu na Majowy Zlot Wywroty :) będziemy śpiewać przy ogniu !

    · Zgłoś · 16 lat
  • Grzesiek z nick-ąd
    koniecznie na nutę:
    pływał raz marynarz...

    · Zgłoś · 16 lat
  • Latte
    Świetny! pozdrawiam

    · Zgłoś · 16 lat
  • whiteshrew
    bajeczny maraton:)

    · Zgłoś · 16 lat
  • anonim
    Michał Culpa
    Takie, hmm, długie i merdam ogonem:)

    · Zgłoś · 16 lat
  • Tommy Gun
    o rany! Aleście mnie ponalukrowali, aż psa mdli:) Dzięki, Qrde, na zlocie mnie nie będzie. bo do PL wybieram się parę miesięcy później, ale na pewno jeszcze będzie okazja spotkać Wywrotowców, będących solą ziemi, stającą w oku tym, co mają do czynienia z szeroko zakrojoną robotą wiadomych kół:) Pozdrawiam

    · Zgłoś · 16 lat