tam gdzie król piechotą chadza

Grzesiek z nick-ąd

 

w malutkiej świątyni dumania
takiej dwa metry na dwa
zbieramy się do pisania
moja zaduma i ja

ktoś powie szczyt profanacji
ktoś inny że nie wypada
lecz przecież na ubikacji
nawet król gołą dupą siada

równają się wszystkie istnienia
Dam Panów i zwykłych frajerów
i tylko czasem się zmienia
zapach i odcień papieru

jedni proszone miewają obiady
inni smalec mają do żarcia
choć różne bywają wkłady
za to jednakie zaparcia

czy złota deska czy biała
gościowi z Afryki czy z Azji
jednako odbija owalem
pośladkom siłę perswazji

niewiele pewnie w nas zmieni
puenta pisana z cynizmem
są jeszcze miejsca na ziemi
nie przesiąknięte rasizmem

kiedyś mi wybaczycie
te rymy i rytmy pomięte
przecież poezja to życie
do kibla tak często wciśnięte

Oceń ten tekst
Ocena czytelników: Dobry 5 głosów
Grzesiek z nick-ąd
Grzesiek z nick-ąd
Wiersz · 28 lutego 2008
anonim
  • anonim
    złymiś
    o znalazłem. Szkoda, że nie mam łap topa i nie mogę wziąć tego ze sobą do 2x2. Napęd nieraz lepszy niż 4x4 u psów.

    · Zgłoś · 16 lat temu
  • Grzesiek z nick-ąd
    a spadajcie na bambus:)))
    banały prostowaćććććććć:p

    · Zgłoś · 16 lat temu
  • Marek Dunat
    mhm . sorki Grześ. dla zachowania Twojego poziomu . robię to z przekonaniem .

    · Zgłoś · 16 lat temu
  • kasienda

    · Zgłoś · 16 lat temu
  • Marcin Sierszyński
    Ok, rozumiem że argument nie poskutkował : P
    Po prostu, pisz jak zwykle, tak jak zawsze. Ale takie fraszki mile widziane - tylko nie za często : )

    · Zgłoś · 16 lat temu
  • Grzesiek z nick-ąd
    szkoda by było....

    · Zgłoś · 16 lat temu
  • Marcin Sierszyński
    No tak, cholera.
    Veto! Nie możemy nie opublikować. Chociaż raz! Dajcie spokój, sztuka ma swojego Widgeta - jego prace to nie są szczyty artyzmu, ale są publikowane. Wywołują emocje. Pozytywne. Tu też tak jest, śmiałem się że aż mnie siostra zbeształa : )
    Więc nie odrzucajmy, chociaż raz. Niech się ludzie pośmieją.

    A Tobie, Grzegorzu, przestroga! Ja widzę nikłe wartości poetyckie! I jak mi się na to ukierunkujesz to się więcej nie odzywamy do siebie ; )

    · Zgłoś · 16 lat temu
  • Grzesiek z nick-ąd
    taaa stare to .. ale żywe
    no i po modyfikacji niezbędnej:)))

    · Zgłoś · 16 lat temu
  • anonim
    tajemnica
    Ja to już chyba kiedyś czytałam... :)
    Jak dla mnie to boskie :D

    · Zgłoś · 16 lat temu
  • ew
    myślisz że nie wiem co ? wiem wiem. Ale to nie znaczy że mi się podoba.

    · Zgłoś · 16 lat temu
Wszystkie komentarze