Literatura

granice (wiersz)

joanna michalczuk

 

pęcznieję i jest tak że życie już nie mieści się w ciele
przypominam sobie imiona tych mężczyzn
pod powiekami konstruuję ciepłe siatki twarzy
ciała i spojrzenia niepokoje przed chwilami - błyskami
w pyle których ważyły się dzieje
nie mieści się we mnie człowiek z jego wonną historią
litrami wina ze złotych czarek blaskami rozjątrzonych oczu
triumfalnymi łukami ramion czerwonymi rykami rozkoszy

bardzo pachną mi drogi prowadzące do rzymu
skąd przyszły moje sandały języki i przeświadczenie
że bardzo słusznie jest walczyć póki wygrywamy
i wygrywać póki jeszcze toczy się któraś walka

czas jest wielki nie myśleć i wypluwać kolejny świat
samej dać się połknąć - pęcznieję
wiesz jak może pęcznieć człowiek

ave caesar mors wciąż zdaje się być końcem


wyśmienity 7 głosów
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Marek Dunat
Marek Dunat 29 lutego 2008, 14:25
panna Joanna! dawno nie gościłas w tych skromnych progach . miło widzieć . najważniejsze jednak ,że utrzymałaś poziom . doczepię się tylko do tego miejsca:
bardzo pachną mi drogi prowadzące do rzymu
skąd przyszły moje sandały języki i przeświadczenie
czy nie byłoby dobrze zrobić coś z tym ,, moje,, z drugiego ? ewentualnie wywalić ,, mi,, z pierwszego ?
niby detal, ale przeszkadza.
pozdrawiam i słupkuję, dołączając wniosek o odznaczenie.
Grzesiek z nick-ąd
Grzesiek z nick-ąd 29 lutego 2008, 17:29
gdybym był .... opiekun to bym gwiazdkę dał
opowiedziałbym o swym zachwycie
o wierszu co w duszy gra!
ew
ew 29 lutego 2008, 19:50
no , panna Joanna! Zakręcił mnie Twój tekst. Pachnie jak te drogi prowadzące do Rzymu.
tajemnica
tajemnica 29 lutego 2008, 20:30
Piękny. Po prostu.
Latte
Latte 29 lutego 2008, 22:07
tak no co tu więcej... wyśmienity!
przysłano: 29 lutego 2008 (historia)

Inne teksty autora

klasyczna opowieść
joanna michalczuk
*** [nie rozdeptuj ślimaka]
joanna michalczuk
***[ciekawe czy ty też]
joanna michalczuk
know-how
joanna michalczuk
praestolatio
joanna michalczuk
myślę o maju, czerwcu, lipcu
joanna michalczuk
Rozwiązanie
joanna michalczuk
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca