Literatura

peronowe zamyślenie (wiersz)

Grzesiek z nick-ąd

 na dworcowej ławce bez zbędnych pospiechów
twardo wyruszam marzeniom na przeciw
wielbiciel alkoholi w bezzębnym uśmiechu
pozdrawia rozszalałe czyjeś śliczne dzieci

facet sobą spocony w szarym garniturze
gwałci puszkę orzeszków chrupiąc obrzydliwie
plątają się wspomnienia w granitowym murze
te całkiem świeże i te ledwo żywe

ileż stary dworzec przytulił nadziei
przemyconych skrycie w przymkniętych powiekach
przemarzłe życiem czas już wykoleił
nowo narodzone pragną gdzieś dojechać

zamykał semafor najróżniejsze chwile
towarowe żale i pośpieszne smutki
ekspresem pędzące mądrości zawiłe
i miłość dla której peron był za krótki

przypomina megafon o płynności chwili
rozwijam z papierka ostatnią kukułkę
jednych tu witają innych wyrzucili
bo dworzec to życie zaklęte w pigułkę


niczego sobie+ 5 głosów
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
jill
jill 4 marca 2008, 19:10
hmm...nie znam sie na tym.ale po kilkurazowym przeczytaniu mi sie spodobało:]
jedno jest pewne: zmusza do refleksji, do znalezienia sie na tym dworcu i zobaczenia wszystkiego co tu opisane oczami wyobraźni:)
i gratuluję, gdyż sama też chciałabym stworzyć coś równie dobrego=)
Marcin Sierszyński
Marcin Sierszyński 4 marca 2008, 21:07
Ładnie opisane dworcowe życie. Z doświadczenia czy domniemań? ; )

Rytm mi się tylko gubi, w pewnych momentach ciężko się czyta. Ale miło widzieć że brniesz też w inne rejony twórczości : )
tajemnica
tajemnica 4 marca 2008, 22:35
Lubię kukułki... :)
A przepadam za Twoim melodyjnym pisaniem i ubieraniem myśli w słowa w ten niepowtarzalny, jedyny, Twój sposób :)
Grzesiek z nick-ąd
Grzesiek z nick-ąd 4 marca 2008, 23:23
dziękuję tajemna:)
Panie A. z doświadczeń.. z wielu doświadczeń!
Andrzej Talarek
Andrzej Talarek 13 lipca 2008, 00:27
Spdobało mi się.
Pozdrawiam
przysłano: 4 marca 2008 (historia)

Inne teksty autora

piosenka przeufna
Grzesiek z nick-ąd
piosenka na każdą okazję
Grzesiek z nick-ąd
Makatka współwinna
Grzesiek z nick-ąd
piosenka na bezdechu
Grzesiek z nick-ąd
krótki wiersz do poprawki
Grzesiek z nick-ąd
wiersz dojrzewający
Grzesiek z nick-ąd
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca