Mój Judaizm

Łukasz Radwaniak

W moim człowieczeństwie

jest miejsce na Judaizm,

który nie jest wyrzutem sumienia,

choć bywa wstydem

za  młodszych braci

i nieznajomość Kabały.

Naprawdę jednak pragnie

świecić mądrością w Chanuka.

 

Do mojej tożsamości

dołączyłem żydowskość,

bo jej nie odziedziczyłem.

Z moją polskością

bawią się w chowanego,

ale potrafią się odnaleźć

i wspólnie świętować Jom Kippur.

Łukasz Radwaniak
Łukasz Radwaniak
Wiersz · 4 marca 2008
anonim
  • Marcin Sierszyński
    Aj. Nie wiem. Z jednej strony mi się nie podoba, mieszanka wszystkiego ze wszystkim; a z drugiej rozumiem i wiem że niezłe. Co na to reszta o!boskich?

    · Zgłoś · 16 lat
  • Marek Dunat
    symbolika , Kabała. forma zatraca treść . płyna wieki . wszystko się miesza, zatraca. powstaje wiersz z miejscem na Judaizm .

    · Zgłoś · 16 lat