O wyższości poezji nad prozą

Łukasz Radwaniak

Gdyby Joseph Grand pisał poezję,

może znalazłby wyraz,

w niej zadżumione słowa kwitną.

Grand podświadomie wyczuwał

drzemiący w tych puzzlach geniusz,

który tętnił także w nim.

Gdyby miał odwagę zostać:

pisarzem wierszy,

mistrzem staromowy,

heretykiem słowa,

panowie może zdjęliby kapelusze.

Łukasz Radwaniak
Łukasz Radwaniak
Wiersz · 6 marca 2008
anonim
  • Łukasz Radwaniak
    Chodzi mi o bohatera "Dżumy" Camusa, który całe życie pisał powieść i zdołał napisać zaledwie jedno zdanie, zresztą nieustannie zmieniane. Miał problem z doborem słów, ich wieloznacznością, pragnął osiągnąć ideał.

    · Zgłoś · 16 lat
  • Marek Dunat
    no jest fajnie . ciekawie i ciekawo. popraw literówkę.

    · Zgłoś · 16 lat
  • anonim
    tajemnica
    a nawet dwie... ;p
    zadżumione i drzemiący ;)
    mi również się podoba, fajnie się czyta, niewiele słów a dużo treści.

    · Zgłoś · 16 lat
  • ew
    nieźle Łukaszu

    · Zgłoś · 16 lat
  • whiteshrew
    Jest nieźle i przyjemnie się czyta, ale u mnie specjalnie ani emocji większych ani refleksji nie wzbudził:/ może to awersja do Dżumy ;C

    · Zgłoś · 16 lat