Góralski standard

Łukasz Radwaniak

 


Nie par dziywce przes łokiynko,
nie wypatruj Jaśka w dali,
Jasiek dzisioj tu nie przydzie,
Jaśka gronie zawezwały.

Jasiek poseł przes doline,
ka potocek sie zacyno,
Jasiek jus za graniom zginoł,
ze słoneckiem zaseł za niom.

Łotrzyj łocka swoje piykne
i nie frasuj sie dziywcyno,
Jasiek musi być ślybodny,
bes to trza mu być samotnym.

Jasiek poseł przes doline,
ka potocek sie zacyno,
Jasiek jus za graniom zginoł,
ze słoneckiem zaseł za niom.

Łukasz Radwaniak
Łukasz Radwaniak
Wiersz · 7 marca 2008
anonim
  • Marek Dunat
    jus Jaśkowi smrecek śpiywo
    jus sarynka nad nim becy
    lezy Jasiu hań na hali
    wypatruje Słonka w dali

    haj !

    · Zgłoś · 16 lat
  • Łukasz Radwaniak
    Wiedziałem, że ten tekst znajdzie Twoje zrozumienie:)
    Miło mi.

    · Zgłoś · 16 lat