Góralski standard II

Łukasz Radwaniak

 

Stojom gronie dołokoła,

jak korona nasej ziemi.

Hej! Górole róbcie koła,

zatańcemy ś nimi!

Ciupaskami wymachujcie

i łognisko przeskakujcie,

na skrzypeckach rżnijcie łostro,

do gorzołki mówcie siostro!

Stoli lipa przy gospodzie,

stary Jasiek pod niom chrapie,

zdo sie, nie jes dziś na chodzie,

a Maryna widły łapie!

Ciupaskami wymachujcie

i łognisko przeskakujcie,

na skrzypeckach rżnicje łostro,

do gorzołki mówcie siostro!

Łukasz Radwaniak
Łukasz Radwaniak
Wiersz · 10 marca 2008
anonim
  • Łukasz Radwaniak
    Bez obawy, więcej standardów już nie będzie. Bo w każdej kulturze ludowej są dwa najważniejsze tematy: miłość i zabawa.

    · Zgłoś · 16 lat
Usunięto 1 komentarz