Literetanologia

Tommy Gun

  

Piwo wypić - sztuką miałką

Jawić będą się przypadki

Jakże przyjrzeć się kawałkom

Przezroczystej literatki?

 

Tu, ja trzymam się z daleka

Analizy cnej pisarki

Słowo mierzę, co obleka

Kształty małej, zgrabnej miarki

 

Bo, czyż ową literatką

Myśli w zwojach mych się wiją

Nazwać można od przypadku,

Że pisarze wprost z niej piją?

 

Teza nowa, co z pokorą

Pragnie się rozmówić z mitem

Literatek niecną zmorą

Lecz ich dziesięć mieści ,,liter''

 

Ergo, mówiąc literalnie

Literaci, zważcie sami

Sprawnie, jawnie, nominalnie

Piją stale-wciąż litrami!

 

Literatka, więc łącznikiem

Między litrem, literatem

Toteż litym jest wynikiem

Liter litra surogatem

 

Dosyć tej etanologii

Chociaż znaczeń jeszcze fura

A w kanciapie filologii

Sączy się literatura!

Tommy Gun
Tommy Gun
Wiersz · 13 marca 2008
anonim
  • anonim
    smarek
    Marka zachwyciłeś rymami :-) ła...

    · Zgłoś · 16 lat
  • Marek Dunat
    ja tam panie musztardówką
    gwałcę bukiet co czerwieni
    i przegryzam antonówką
    napój co me życie zmienił

    ech tak se porymowałem . no wiem - kiepsko . Tommy is the best.

    · Zgłoś · 16 lat
  • anonim
    WREDNY Karinek
    niektóre jak dla mnie są ciezkie do czytania :) ale podobają mi sie bardzo...czasem nawet zrozumiem o czym jest xD

    · Zgłoś · 16 lat
  • Latte
    łał:D

    · Zgłoś · 16 lat
  • Marcin Sierszyński
    Szał ciał. I lit(e)rówka dla Ciebie za pięknie płynny tekst : )

    · Zgłoś · 16 lat
  • anonim
    tajemnica
    Świetnie :)

    · Zgłoś · 16 lat
  • Tommy Gun
    Anathemo, Twój rym jest git! Jak to powiedziałby mój kolo - dobry w ryj - literalnie!:)

    · Zgłoś · 16 lat
  • Marek Dunat
    się kurde cieszę :D pochwała z ust wieszcza to zaszczyt ! :D:D

    · Zgłoś · 16 lat
  • whiteshrew
    Czoła chylę, genialny wiersz wokół jednego słowa a tyleż znaczeń i kontekstów. Fajna wyszła gra słowna. Muszę częściej sobie w twoje wiersze zaglądać bo mi się podoba bardzo :)

    · Zgłoś · 16 lat