panie, pan tu przebywać nie powinien
pan nie ma prawa, nie widzi pan
tabliczka jest – zarezerwowane, ale nie
nie dla was kolego. wy kolego (choć może nie powinienem
tak do was mówić kolego?) zająć nie możecie
nie na was czeka czekało może kiedyś towarzyszu
kiedy ja towarzyszu tamtych czasów nie pamiętam
więc jak mogę opowiedzieć
że wóda była na kartki, kolejki, że getto, czystki,
bombardowania albo jeszcze
wcześniej przyjacielu - nieznany do taj pory, jak
to wcześniej przyjacielu bywało? nieprawomyślny -
na stos, niepraworządny – na stos
tak, tak przyjacielu ja też bym zapłonął
i byłbym największą bodaj latarnią na którą
spojrzeć byś nie śmiał
a teraz bezczelnie mi tu dziadzie
podbierasz krzesełko, choć zarezerwowałem dla kogoś innego
papierosa? no nie, tyle zrobić dla ciebie staruszku mogę
pal, pal, umieraj
nie, nie, nie. nie pytaj i tak ponoć wiesz
napij się bracie, skoro już przyszedłeś to zapamiętaj
mnie chociaż jako bogatego
czego się zatem napijesz bracie?
byle kopało powiadasz? no, w końcu to
potrafisz bracie najlepiej – kopać
panie, pan tu przebywać nie powinien
tabliczka jest, panie – Panie jest przecież
tabliczka - tylko dla personelu...
Może
- nie.