... to, co było, jest tym, co będzie,
a to, co się stało, jest tym, co znowu się stanie:
więc nic zgoła nowego nie ma pod słońcem
księga Koheleta
(...) getto
są dni wrastające w plecy i rekolekcja ciała
gdyż wszystko co ludzkie
zaczyna być obce
mówią o instynkcie albo przeczuwaniu
że parę wysp i życie
bez słowa
(...) sara
brudne że coraz mniej dłoni
aż po zrywanie zasłon i dojście
do źródeł
zanim się dojdzie
do końca
Znów '(...)'. Proszę wyjaśnij mi o co w tych trzykropkach chodzi : )
są dni wrastające w plecy i rekolekcja ciała
gdyż wszystko co ludzkie
zaczyna być obce
- te wersy świetne, potem mi się rozjeżdża coś, tak jakby zbyt mocny początek i autor później nie bardzo wie co z nim zrobić .
brudne że coraz mniej dłoni
aż po zrywanie zasłon i dojście
to swoista nowomowa, mająca na celu przedłużenie tekstu . bo jeśli ,,zrywanie zasłon,, jest symbolem , to ,, brudne, że coraz mniej dłoni,, nadaje sie tylko na aut. w sumie to tylko mnie ten tekst zdenerwował . ale ...
nie mam sumienia go odrzucić.
ale czy to sprawiedliwe dla całości?
a nie wiem.. a jak sie dowiem to napiszę:))
odnosi się do "sary" czyli wybiórczo o jednostce.stąd te wielokropki, których rolą jest zmiana motywu. podobny zabiek z wielokropkami jest w zdaniu. o nawiasach już mówiłem. co, to znaczy zwykłe gadanie... że brudne i coraz mniej dłoni. a czy żydzi w czasach nazistowskich niemiec nie byli uznawanych za brudnych, którym nie warto czy nie należy podawać dłoni. zasłony... niekonieczne te z okien i na koniec dojście do źródeł tutaj mówimy o izraelczykach i ich historii... zanim zaczniemy nowy holokaust i doprowadzimy do końca... no, tak o tym mówi księga Koheleta :)