Wy-twór

Tommy Gun

 

Trzeba wziąć konceptu witkę

Nie żałować wsadu z bani

Sformułować w słowną  zbitkę

By trochę pografomanić

 

W formę włożyć to kapryśną

A proporcje też zachować

Niech czytacze nie pomyślą

Że ma forma wypiek chować

 

Można dodać neologizm

Słowo ponawykręcane

Wszak przyjemny ma być snobizm

A motywy nieprzebrane

 

Aluzyjką przyozdobić

By gorzkawe było w smaku

Trochę piany można pobić

Pointę sypnąć zamiast maku

 

Wyśmienitym aromatem

Musi drażnić wprawne nozdrza

A kierować się schematem

W żadnym razie tu nie można

 

Słodkie ma to być w spożyciu

Niekoniecznie lekkostrawne

Dobre nawet po przepiciu

Nieraz smutne, raz zabawne

 

Przy wypieku wszak uważać

Choć nie patrzeć tu na szmalec

Czy się czasem nie wytwarza

Najprawdziwszy nam zakalec 

Tommy Gun
Tommy Gun
Wiersz · 13 kwietnia 2008
anonim
  • anonim
    Michał Zły Miś
    taki Twój :)

    · Zgłoś · 16 lat
  • Marek Dunat
    przydługa troszkę fraszka , ale miła.

    Rym następny jest z przedszkola
    By proporcje też zachować
    Ale jeśli Twoja wola
    Że ma forma wypiek chować :D
    no wybacz. o takie rymy Ciebie nie posądzałem .


    · Zgłoś · 16 lat
  • anonim
    eve.eve
    tym razem jednak lekkostrawne, ale takie teksty też są jak na moje niekoniecznie wprawne nozdrza potrzebne

    · Zgłoś · 16 lat
  • ew
    Fajne, i sympatyczne. W kilku miejscach zachwiania przez naciąganie rytmu np "Choć nie patrzeć tu na szmalec'" - widać że "tu" włożone na siłę dla zachowania płynności , niemniej jednak czyta sie nieźle

    · Zgłoś · 16 lat
  • Andrzej Talarek
    No i fajnie. Dla mnie starego poezja kończy się gdzieś na Baczyńskim z jego śpiewnymi wieszami, których słów nawet nie trzeba rozumieć, wystarczy słuchać i słyszy się wtedy piękną muzykę słów. Lubię w wierszu rytm, lubię jak wiersz można zaśpiewać, wystukać. Cieszę się, że jeszcze ktoś inny lubi jak mu się rymuje.

    · Zgłoś · 16 lat