Literatura

Zrozumienie (wiersz)

Paweł "Brodi" Rogoziński


Kochałem - tylko raz,
Raz na całe życie...
Kochałem? Nie!
Nadal to czuję...
Patrzę na szachownicę życia
I zastanawiam się,
Który pion dziś Gracz poświęci,
Która cząstka mnie dziś umrze...
I tak co dzień zmagam się
Ze swym przeznaczeniem
I co dzień umieram,
By coś większego,
Coś piękniejszego
Mogło przetrwać...
Jeszcze tylko jedno pole,
Jeden ruch dzieli mnie
Od upragnionej wolności
I wtedy przychodzi zrozumienie,
Żyję, by dawać szczęście,
Żyję, by dawać miłość,
Żyję, by świeciło słońce,
Żyję, by inni mieli to,
Po co ja żyję...
A gdy już dostaną to,
Czego pragną,
Poświęcają mnie,
Zwykłego pionka
W grze, w której stawką
Jest czyjeś życie i szczęście...

Bo Graczem jest każdy z nas,
A wysoka stawka
Budzi tak wielkie emocje,
Że zapominamy, co tak naprawdę
Liczy się w życiu

A liczy się tylko...ONA...

Dedicated to: Mnie samemu...



Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
przysłano: 22 września 1999

Inne teksty autora

Mgła
Paweł "Brodi" Rogoziński
Świat
Paweł "Brodi" Rogoziński
Przebudzenie
Paweł "Brodi" Rogoziński
Zaopiekuj się mną...
Paweł "Brodi" Rogoziński
Cisza
Paweł "Brodi" Rogoziński
Wyznanie
Paweł "Brodi" Rogoziński
Pożegnanie z...
Paweł "Brodi" Rogoziński
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca