Zrozumienie

Paweł Rogoziński


Kochałem - tylko raz,
Raz na całe życie...
Kochałem? Nie!
Nadal to czuję...
Patrzę na szachownicę życia
I zastanawiam się,
Który pion dziś Gracz poświęci,
Która cząstka mnie dziś umrze...
I tak co dzień zmagam się
Ze swym przeznaczeniem
I co dzień umieram,
By coś większego,
Coś piękniejszego
Mogło przetrwać...
Jeszcze tylko jedno pole,
Jeden ruch dzieli mnie
Od upragnionej wolności
I wtedy przychodzi zrozumienie,
Żyję, by dawać szczęście,
Żyję, by dawać miłość,
Żyję, by świeciło słońce,
Żyję, by inni mieli to,
Po co ja żyję...
A gdy już dostaną to,
Czego pragną,
Poświęcają mnie,
Zwykłego pionka
W grze, w której stawką
Jest czyjeś życie i szczęście...

Bo Graczem jest każdy z nas,
A wysoka stawka
Budzi tak wielkie emocje,
Że zapominamy, co tak naprawdę
Liczy się w życiu

A liczy się tylko...ONA...

Dedicated to: Mnie samemu...


Paweł Rogoziński
Paweł Rogoziński
Wiersz · 22 września 1999
anonim