Owoc

Paweł Rogoziński


Byłem sam, jestem sam...
Czy będę? Hmmm....
A czy jest mi źle?
Nie.
Czy czegoś mi brakuje?
Być może.
Czy jestem szczęśliwy?
Tak. Teraz już tak...
Bo wiem, że miłość
Dojrzewa niczym owoc
I tak jak on wymaga czasu
By w pełni okazać swe piękno,
A zbyt wcześnie zerwany
Jest niedojrzały i cierpki,
I nie syci...
Dlatego warto czekać,
Warto trwać,
I warto żyć,
Bo po latach jego piękno i aromat
Wynagrodzi nam lata
Trudów i wyrzeczeń.
I nawet potem,
Gdy go już spożyjemy,
Wspomnienie jego smaku
Pozwoli nam przeżyć
Resztę naszych dni w przeświadczeniu,
Że na taką miłość
Warto było czekać
Choćby nawet całe życie...

Dedicated to: Jagoda

Paweł Rogoziński
Paweł Rogoziński
Wiersz · 22 września 1999
anonim