Pytania przy zamykaniu drzwi

Andrzej Talarek

 

Pytania przy zamykaniu drzwi

 

Co zostawiasz za sobą kiedy drzwi zamykasz

Tego świata którego byłeś tylko gościem

Powiedziałeś mu żegnaj wychodząc z godnością

Czy jak złodziej uciekasz  zaciskając usta

Czy zostawiasz mu słowa które owocują

Wiarą w ludzi miłością nadziei okruchem

Czy krzyk po tobie słychać tępy poprzez ściany

Rozpaczy  albo złości kamień  wyrzucony

Co zostawiasz za drzwiami do  twojego świata

W którym miałeś samochód  krzesło stół i łóżko

Jakiś zrobił użytek ze sprzętów ci danych

Rzeczy z pozoru prostych jak twoje istnienie

Stół służy do jedzenia i pisania wierszy

Łóżko służy do spania i dzieci rodzenia

Krzesło łączy zadumę z ziemi przyciąganiem

Samochód jest ucieczką przed szybkim spełnieniem

Czy tam nie zapomniałeś o istocie rzeczy

O tej wiedzy do  której byłeś przyuczony

Słowami  twojej Matki i  którąś  powinien

Trzymać  jak talent  w dłoni by więcej rozumieć

Czy może zamiast siedzieć z myślami przy stole

Nie  zamarzyłeś  kiedyś by stołów mieć więcej

I pobiegłeś w pośpiechu  niegodnym poety

Co zostawiasz za sobą  kiedy drzwi zamykasz

Czy spełniłeś nadzieje z którymi przyszedłeś

 

Andrzej Talarek
Andrzej Talarek
Wiersz · 7 maja 2008
anonim
  • ew
    nie zmienisz swojego pisania, Andrzej, ja wiem, ale coś czuję że i ten nie chwyci:) pomimo tego, że pozbyłeś sie tym razem rymów

    · Zgłoś · 16 lat
  • Marek Dunat
    a ja tym razem bym się zastanowił . no przecież nie będziemy pana Andrzeja motyką - na siłę . ma pan Andrzej niewątpliwe zamiłowanie do antycznych czasów i trzyma sie go z przekonaniem . nic nie jest pewne w dziedzinach humanistycznych / a może to my się mylimy ? tym razem jestem na tak .

    · Zgłoś · 16 lat
  • anonim
    smarek (s od super)
    do mnie trafia :-)

    · Zgłoś · 16 lat
  • Mocha
    pół na pół... pam param pam pam pam pam ! :)
    Pozdrawiam

    · Zgłoś · 16 lat
  • ...
    kurcze jest to przesłanie trafiające :)

    · Zgłoś · 16 lat