WYCIECZKA

szanta - Edyta Ślączka-Poskrobko



Droga prosta jak lejce
miękki ukłon piachu
ku kopytom składa
Wyciągnięty jak struna
ku chrapom rozdętym
płynę ponad ziemią,
która jest tak mała
że jednym spojrzeniem
zamykam ją w sercu 

 
Prześcigniemy jaskółkę
co pod niebem lata
i wiatr z tyłu zostanie
mój zaprzęgu gniady.
Będzie frunął za nami
uczepiony grzywy
i trzepotać będzie jak jesienne flagi
............................
my zwolnimy
i lekkim truchtem
wjedziemy w jesienny zmierzch

anonim
  • Marcin Sierszyński
    'ziemia tak mała że jednym spojrzeniem zamykam ją w sercu' - to zasługuje na jakiegoś wersowego nobla : )

    Nie rozumiem jeno użycia tylu kropek między strofami. Może z nich zrezygnujesz? Nieładnie wyglądają : )

    · Zgłoś · 16 lat
  • anonim
    smarek (s od super)
    prawda! nieładnie wygladają

    · Zgłoś · 16 lat
  • anonim
    hayde
    A mi osobiście przeszkadza taki samotny przecinek i mrówka(kropka), która uciekła od stada. A może tak wersy dłuższe zrobić, bo takie przeskakiwanie do następnego trochę dziurawi mi treść.

    Ale ja się tam nie znam, tylko tak sobie marudzę pod nosem.

    · Zgłoś · 16 lat
  • Marek Dunat
    sugestia Rady Mędrców : WYWAL KROPKI

    · Zgłoś · 16 lat
  • estel
    klimat wędrowania zaledwie muśnięty, nie obrazują go kropki bynajmniej. jesienne - jesienny.
    ale za tych kilka wersów, głównie za ten co go Pan A wyłuskać raczył - leć zaprzęgu. :)

    · Zgłoś · 16 lat
  • szanta - Edyta Ślączka-Poskrobko
    Nie wywalę kropek :)) to sugestia ruchu.samotny przecinek, można wykopać, widocznie się zaplątał i nie zauważyłam, generalnie dalej go nie widze oi odczytuje tekst bez przecinka, więc przecinek-won:) kropka też:) Dzięki za zauważenie Hayd. Jełśi chodzi o wersyfikacje- to rytm kłusa moi drodzy, więc zostaje. I dzięki za miłe uwagi odnosnie końcówki pierwszej zwrotki. Szkoda tylk,ze wszyscy dziwnie powstrzymali się od zagłosowania. Skoro coś warte nobla jest to nie warte żadnej oceny?????

    · Zgłoś · 16 lat