o dorastaniu

Anton Gordonecki

gdy garść piachu rzucasz na drogę w plecaku tylko ogień i woda
miej pewność że studniówka już za tobą
nocą diabły siadają na oknach
aż żar tli się w nas by z młodym życiem zagrać w kości

bukmacherzy stawiają sto do jednego
o fiasko znów się ocierasz
przy drogach trubadurzy i wajdeloci snują swoją pieśń

o wolnośći to wielkie słowa ale lot odwołany
za matczyzną czas zatęsknić
poczuć całym ciałem smak klęski
upadek to coś więcej niż błoto na twarzy
gdy buntu brak

 

Anton Gordonecki
Anton Gordonecki
Wiersz · 28 maja 2008
anonim
  • Kuba Nowakowski
    maładiec Antosza! nie ploho napisal.
    zwłaszcza "matczyzna" - to od ojczyzny, czy od słowa "mat" - przeklinanie? ;)

    · Zgłoś · 16 lat
  • Anton Gordonecki
    chodziło raczej o coś związanego z matką/ojczyzną

    · Zgłoś · 16 lat
  • anonim
    hayde
    - od "w plecaku" przenieś do nowego wersu
    - a może napisać: aż żar się w nas tli? i od słowa "by" przenieść do nowej linijki?
    - "snują swą opowieść" - dać swoją i do nowego wersu

    To takie moje uwagi, co do zapisu :)

    · Zgłoś · 16 lat
  • anonim
    Urughai
    Jest potencjał...............poczekam co będzie dalej..............Serdecznie Pozdrawiam!

    · Zgłoś · 16 lat
  • Anton Gordonecki
    jak to pisałem zastanawiałem się nad wersyfikacją i chyba ta co jest najbardziej mi odpowiada.
    zastanowię się jescze nad Twoimi sugestiami :)
    hayde a jakieś wrażenia odnośnie samej treści?

    Urughai - dziękuje, od jakiegoś czasu czytam tu sobie niektóre utwory i Twoje szczególnie przypadły mi do gustu

    · Zgłoś · 16 lat
  • anonim
    Urughai
    "Gdy" i "Tobą" - darowałbym duże litery.............to miłe ci piszesz co do moich wypłoszy...........twój wiersz jeszcze się nadaje do przemalownia...

    · Zgłoś · 16 lat
  • anonim
    Urughai
    "to miłe, co piszesz, co" ....................miało być

    · Zgłoś · 16 lat
  • Marek Dunat
    z pewnością pokusiłbym się o delikatne zmiany w wersyfikacji i przerzutniach. wielkie litery też wprowadzają niepotrzebny patos.,,swą,, proponuję zmienić dla lepszego rytmu na ,,swoją,,. niezły tekścik . niech leci.

    · Zgłoś · 16 lat
  • Anton Gordonecki
    Anathemo możesz poprawić tekst? zmieniłbym to swą no i duże na małe litery.

    pozdrawiam

    · Zgłoś · 16 lat
  • Marcin Sierszyński
    Ech. To jest to : )

    · Zgłoś · 16 lat
Wszystkie komentarze