blue

pokrzywkaa

 

gęsty niebieski dookoła

wyciągam rękę po kubek z kawą

drży ale nie wiem czy kubek czy moja dłoń

ciskam kubek mocniej i popukuję weń łyżeczką

drgania falami dostają się do krwiobiegu

i już drżę cała

za mało magnezu

pan z głośnika

śpiewa tylko dla mnie

jego głos tak blisko

tęsknię

wiesz?

pokrzywkaa
pokrzywkaa
Wiersz · 4 czerwca 2008
anonim
  • anonim
    hayde
    może zamiast blue dać niebiesko? te pierwsze zdanie trochę za długie. ja bym tu w ogóle pozbyła się interpunkcji. bardzo, bardzo delikatny.

    · Zgłoś · 16 lat
  • pokrzywkaa
    kropki, przecinki poznikały, ale co do tytułu... to chodzi mi o nastrój, a po polsku niebiesko nie znaczy tyle co po ang. blue... tak mnie się zdaje przynajmniej. czy nie?

    · Zgłoś · 16 lat
  • anonim
    złymiś
    z tytułem angielskim na pewno na nie. Całość trochę przegadana i ubanalniona. A może by to trochę rozwinąć i dać do prozy ? bo to jest prawie jak narracja.

    · Zgłoś · 16 lat
  • Marcin Sierszyński
    A gdzie sens tytułowania polskiego wiersza po angielsku? Jeszcze żeby w treści były jakieś nawiązania do owego obcego języka, czy kraju...
    Taki sobie wiersz. Nieświeży pomysł, mało poetycki i tragiczne zakończenie : 'tęsknię'. Zawsze da się taką emocję umieścić w słowa niebanalne, jakaś peryfraza by się przydała.

    · Zgłoś · 16 lat
  • Marek Dunat
    głośne myślenie . mało poezji . przeczytane, zapomniane. czy Ty czytałaś co napisałaś? taak ? no to wytłumacz mi jak popukałaś łyżeczką po tym ,, ciśniętym ,, kubku, skoro on pewnie poleciał bardzo daleko?

    · Zgłoś · 16 lat
  • pokrzywkaa
    ach miało być ściskam..matko...
    w zasadzie był to raczej ciąg myśli, niż wiersz.. także uwaga o głośnym myśleniu dosyć trafna. Umieściłam jako poezję, bo na prozę też się nie nadaje. Blue oznacza stan chandry, dlatego mimo wszystko po angielsku. Ech nic nie rozumiecie!
    ;) a tak na serio, to wrzuciłam żeby spojrzeć na to z boku, mały eksperyment, nie gniewajcie się :)

    · Zgłoś · 16 lat
  • Marek Dunat
    nie gniewamy . ;) dawaj następne.

    · Zgłoś · 16 lat