lament na chleb i sól

Kuba Nowakowski

gdzie twój łan, gdzie wierzba nagięta
gdzie dziad wędrowny w kapeluszu zdobycznym
pamiętam zapach papierówek w musie słonecznym
pamiętam dziewczynę w mokrej sukience
i jej wzrok gorący na moim
zawstydzonym sercu

gdzie twoja duma hulacza co się narodom
nie zwykła kłaniać
gdzie nieznajoma staruszka w tramwaju
i jej kolana tak gościnne
pamiętam ciebie inną niż jesteś
pamiętam cię przez mgłę nawianą
bez pytania

gdzie gościnność - kanapki naprędce robione
gdzie niewinność twoich córek pod suknią skrywana
pamiętam ściernisko po horyzont
pamiętam niebo w studni drżące

a oni na twarzach mają piętna
tych gorszych
nie mogą się cieszyć, o nie
bo z czego, pytają
lepiej jest tam
gdzie słońce zachodzi
bo łatwiej

już takiego masz mnie odmieńca
co cię kocha na zabój
niech jadą ja
popcham twój wózek

Kuba Nowakowski
Kuba Nowakowski
Wiersz · 11 czerwca 2008
anonim
  • Goosfrabba
    Podoba mi się to hulanie po swobodzie i prostocie :) Wszyscy jesteśmy odmieńcami, więc tym bardziej trafia do mnie wiersz odmieńca :P

    · Zgłoś · 16 lat temu
  • Latte
    No podoba;) lubię Twoje pisanie;)

    · Zgłoś · 16 lat temu
  • ew
    ostatnia strofa dopełniła dzieła, gdybyś zapisał ją inaczej zepsułbyś cały przekaz, w klimat taki lekko sielankowy wpadłeś tym wierszem, podoba się.

    · Zgłoś · 16 lat temu
  • anonim
    hayde
    mi też się nawet dzisiaj podoba :) tylko dla mnie trochę dziwne takie nagłe pojawienie się przecinków :P

    · Zgłoś · 16 lat temu
  • Kuba Nowakowski

    · Zgłoś · 16 lat temu
  • Marek Dunat
    fajnie jest domnul. coraz bardziej przekonują mnie takie klimaty. ja też TU pcham swój wózek . zostaję . wiesz- fajnych , prostych środków uzyłeś . zupełnie przyzwoicie wyszło .

    · Zgłoś · 16 lat temu
  • Kuba Nowakowski
    dla tamtej dziewuchy chyba nie warto...

    · Zgłoś · 16 lat temu
  • ew
    obiecałeś się pociąć, zrobiłeś to ? bo ja nie wiem czy pisać komentarz czy nie ..

    · Zgłoś · 16 lat temu
  • Kuba Nowakowski
    juz poprawiam estel

    · Zgłoś · 16 lat temu
  • estel
    Powtórzenia z głową, silny ten wiersz. Popraw proszę "na prędce" na pisane łącznie.
    "już takiego masz mnie odmieńca
    co cię kocha na zabój" - ależ to proste! ;)

    · Zgłoś · 16 lat temu
Wszystkie komentarze