Literatura

beztlenowce (wiersz)

anima

nasypy kolejowe

unoszą się i opadają

jak wielkie czarne fale...

staram się oddychać

w ich rytmie -

nie za szybko i nie za wolno,

ale nagle orientuję się,

że na oddychanie

już za późno

bo naprawdę

znajdujemy się

pod wodą.

 

kiedy chcę się odezwać

czuję, że z ust

powypadały mi

wszystkie zęby

i poruszam

pustymi szczękami;

kiedy próbuję zamachać rękami

widzę, że

posiadam jedynie płetwy;

a kiedy usiłuję wstać

spomiędzy nóg wypływa

i ścieka na brudną podłogę

ikra.

 

rodzę ławicę kolorowych rybek,

pływają między współpasażerami

te moje śliczne słodkowodne dzieci;

proszą o jedzenie,

domagają się zainteresowania,

pragną pieszczot.

 

zagarniam je wszystkie

pomiędzy wystrzępione płetwy,

tulę do siebie i karmię planktonem,

za mamusię,

za tatusia....

jakiego tatusia...?!

 

a potem uprzejmy pan pasażer

o wyglądzie dostojnego kraba

szczypcami otwiera nam okno

żebyśmy mogli wydostać się

między czarne fale,

które jednakowoż znów

stają się nasypami kolejowymi.

 

więc dusimy się porzuceni obok torów

a nasze łuski lśnią w świetle latarni.

 

jakaż ulga, że nie mamy świadomości

i nie czujemy, że umarliśmy.

 


Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Marek Dunat
Marek Dunat 18 czerwca 2008, 23:43
przegadane gadulstwo niewieście :). nic nie pozostaje . po 7 wersach przestaje chcieć się czytać dalej.
Marcin Sierszyński
Marcin Sierszyński 19 czerwca 2008, 11:04
O. Widzę że nie tylko ja miałem taki uczucie.
Za długie i mało treściwe.
anima 19 czerwca 2008, 22:17
przegadane? hmm..no jak dla mnie to jest pewna historia, całość wymagająca właśnie takiego opisu. ale ok, następnym razem umrę w pierwszym wersie:D. może będzie mniej nudno.
Marek Dunat
Marek Dunat 19 czerwca 2008, 23:32
:D to może Ty nie umieraj w pierwszym , ani ostatnim . ani w żadnym . po prostu napisz cudny wiersz. ;)
przysłano: 18 czerwca 2008 (historia)

Inne teksty autora

m.
anima

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca