Pożyteczni idioci

Andrzej Talarek

Pożyteczni idioci

 

Nie czytają ale są przeciw książkom

nie oglądają ale są przeciw filmom

w imię wyższych wartości w które wierzą

że są bogiem  mogą spalić zakazać zabić

 

Dawniej walczyli o pokój idealny  oleodruk

na t-shirtach z wielką brodą stworzyciela

wszelkiej szczęśliwości nie zauważali

po rowach przydrożnych trupów

 

Dzisiaj ideały wykreowane przez oszustów

wielkonakładowe gazety polityków duchownych

są progami dla rejtanów bezrozumnych

pożytecznych idiotów  ku pożytkowi zła

które rechoce

Andrzej Talarek
Andrzej Talarek
Wiersz · 24 czerwca 2008
anonim
  • Kuba Nowakowski
    my Andrzej są chyba poety z tej samej ideowo łapanki....:)

    · Zgłoś · 16 lat
  • Andrzej Talarek
    Pewnie tak.
    Pozrowienia

    · Zgłoś · 16 lat
  • Marcin Sierszyński
    Mocne, jak papierosy. I drapie po gardle. Inaczej, bo splata się w jednym uścisku z prozą, co jest bardzo miłą odmianą od reszty Twoich wierszy. Widzę że i po tych rejonach świetnie balansujesz : )

    · Zgłoś · 16 lat
  • Andrzej Talarek
    Cieszę się, że Ci się podoba. Piszę "na wyczucie", powodowany w tym wypadku bardziej chęcią wyrzucenia z siebie, niż potrzebą dokładnego wymierzania słów itp.
    Dzięki
    Pozdrawiam

    · Zgłoś · 16 lat
  • Michał Domagalski
    Druga strofoida do mnie przemawia ;)

    · Zgłoś · 16 lat
  • Marek Dunat
    tekst uniwersalny jakby na niego nie spojrzeć . każda idea ma swego brodacza;). dla mnie zbyt prozatorskie i dlatego potraktuję tekst bardziej jako eksperyment w obszarze prozy poetyckiej . idziesz w swoim pisaniu w stronę publicystyki poetyckiej , a mi trochę żal, bo klasyka w Twoim wydaniu przemawiała do mnie .

    · Zgłoś · 16 lat
  • anonim
    zieloneciele
    przepięknie! zaczytuję się.
    mądre i świetnie podane. i już więcej nie mówię. poczytam jeszcze.

    · Zgłoś · 16 lat
  • Nie ma mnie
    Moralizatorsko i kaznodziejsko - nie lubię bardzo.

    Nie jest to dobry tekst.

    Pozdrawiam.

    · Zgłoś · 16 lat