śniadanie Witkacego 2008

Kuba Nowakowski

tam gdzie miś panda

mówi dobranoc

gdzie ryż się jada biały i sypki

powstanie wkrótce zgrabna fabryka

co produkować będzie oscypki

 

żółte paluszki utaczać je będą

zdoiwszy wprzódy chińskie owieczki

czy podniebienie moje zdobędą?

nigdy, bo wcześniej skoczę do rzeczki  

Oceń ten tekst
Ocena czytelników: Dobry 4 głosy
Kuba Nowakowski
Kuba Nowakowski
Wiersz · 30 czerwca 2008
anonim
  • ejm2000
    ...uroczy ten wiersz m.in przez nagromadzenie skojarzeń (Panda [dobranocka], Śniadanie - chciałoby sie dokończyć "u Tiffany'ego", ryż [mniam mniam]....bardzo ładnie skonstruowany i zabawne zakończenie.
    Lekki, łatwy i przyjemny, czyli to co niedźwiadki lubią najbardziej.....;

    mam tylko nadzieję, że oscypki będą wysyłane transportem lotniczym bo statkiem płyną bardzo dłuuuugo...

    · Zgłoś · 16 lat temu
  • punkleks
    Nie skacz, tam pływa ratownik - dmuchana kaczuszka ze skośnymi slepkami.

    · Zgłoś · 16 lat temu
  • Kuba Nowakowski
    przykro mi to słyszeć (czytać)... zwłaszcza, że mam inne zdanie. Czy to, że jest fraszkowy i nie nabzdyczony powagą, oznaczać musi, że jest mało ambitny? W moim warzywniaku już nawet pestki z dyni chińskie sprzedają... dobra, może i mało ammbitny...

    · Zgłoś · 16 lat temu
  • ew
    Mało ambitny ten tekst, domnul , uśmiech wywołuje i jedyne co go uratowało przed koszem to tytuł w odniesieniu do przekazu.

    · Zgłoś · 16 lat temu
  • Marcin Sierszyński

    · Zgłoś · 16 lat temu
  • Kuba Nowakowski
    Już śpieszę Panie A. - owóż Witkacy miał permanentną obsesję zalania Europy przez Chińczyków. Spędzało mu to sen z powiek. Chociaż bał ich się raczej w sensie politycznym i kulturowym, to biorąc pod uwagę dzisiejszą ekspansję ekonomiczną Chin - był poniekąd prorokiem. Tyle sugestii.

    · Zgłoś · 16 lat temu
  • Marcin Sierszyński
    Oby obiady serwowane w tym lokalu były podobnej jakości : )
    Powiem szczerze, że nie zdołałem odszukać jakiegoś odniesienia do twórczości lub życia Witkiewicza, ale to najwyraźniej moje zaniedbanie. Dlatego poproszę o małą sugestię : )

    · Zgłoś · 16 lat temu
  • Grzesiek z nick-ąd
    no sie panu na fraszkowanie zebrało... ładnie się wzięło...

    · Zgłoś · 16 lat temu
  • anonim
    Urughai
    Jangcy czy Nysy?............................Serdecznie Pozdrawiam!

    · Zgłoś · 16 lat temu
  • The Madeleine
    Urzekający wiersz :)

    · Zgłoś · 16 lat temu