Literatura

Rozmowa z moim niebem (wiersz)

Martha

Niebo, co nad tobą?

Nic.

Jestem do szpiku sobą.

Samo sobie sufitem,

samo sobie podłogą.


Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
hayde
hayde 4 lipca 2008, 20:49
trochę jednak tego za mało. można by pokombinować i rozbudować, jako tło ujdzie.
Marcin Sierszyński
Marcin Sierszyński 4 lipca 2008, 20:50
No, no. Dobry przekaz. Jednak interpretować to mogę w tylko jeden, przeciętny i nie tak przyjemny sposób, co zupełnie umniejsza wagę wiersza. Myślę, że byłaby to dobra puenta w jakimś dłuższym tekście. Może wcześniej napisać coś, o ludziach, którzy sami sobie sterem i żaglem? Albo jakaś inna myśl, niekoniecznie w tym kierunku?
Marcin Sierszyński
Marcin Sierszyński 4 lipca 2008, 20:50
Hayde! Nie wciskać mi się z moimi pomysłami przede mną! : )
tryptyk
tryptyk 4 lipca 2008, 21:34
Ja bym zapisała dwa ostatnie wersy kursywą, gdyż do bólu jednoznacznie kojarzy mi się to z "Granicą" Nałkowskiej, gdzie było powiedziane, że to co dla jednych jest podłogą dla innych jest sufitem. Ale może to tylko takie moje skojarzenia.

Całość klimatyczna, jednak, faktycznie, nie pozostawia czytelnikowi do interpretacji.
Pozdrawiam
hayde
hayde 4 lipca 2008, 22:04
Panie A! liczy się refleks :P
Jaqint
Jaqint 5 lipca 2008, 15:40
Krótkie teksty lepiej wyglądają - jak dla mnie - bez dużych liter i w zapisie, który wyklucza jak największą ilość znaków interpunkcyjnych. Zgubisz wówczas "prześladowców", sugerujących utopienie sensu w większym morzu literek. ;)

Jak dla mnie, fajny. :)
Zły Miś
Zły Miś 5 lipca 2008, 16:23
Nie podoba mi się to ''nic''. Spłyca tekst.
Marek Dunat
Marek Dunat 5 lipca 2008, 16:24
popieram misia . nic tu po ,,nic,, !
przysłano: 4 lipca 2008 (historia)

Inne teksty autora


Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca