wyczerpały się krzesła bez oparcia
w tobie trudniej jest kłamać i dochodzić
do nieprawdy czy matka ziemia nas poroniła czy świat
jest ojcem poszatkowanym przez emocjonalną cenzurę od dawna
nie słychać w radio o żadnej naszej śmierci
prognozy pogody stają się dziwnie poprawne językowo
nie będziemy się chrzcić
udawać że nie grzeszymy i zmartwychwstawać po europejsku
jesteśmy demokratycznym państwem z nekrologu
w którym ze wszystkich rzeczy wiecznych
życie trwa najkrócej
Jeśliby "odcedzić" to i owo, wyszedłby wcale, wcale dobry tekst
(msz.).
"ojcem poszatkowanym przez emocjonalną cenzurę "
?
Wydaje się , że bez "barokowości" ( "dziwne", "naszej", "od dawna"..)
I nieszczęsne "krzesła" zaczynające tekst.
?
Pozdrawiam.
Pozdrawiam!