szpakowaty chłopiec

Kuba Nowakowski

prawda to, że

młodość właśnie szczytuje

ale zmęczona długim dochodzeniem

na farbowanym bez najmniejszej

ogłady prześcieradle życiorysu

jęczy tylko

i z boku na bok się przewraca

odsłaniając na przemian oba

sine pośladki

 

taka jest właśnie

mojej młodości powłoka

 

nie wiem tylko co to jest -

to co mi łzy i usta potrafi

zagrzać w pół chwili tak

że słońce zaczyna się jąkać

ze wstydu

 

skąd prąd ten sam wciąż

i arsenał wzwodów

nie do pogardzenia

 

skąd gorączka wściekła do czynu

 

pod którym żebrem naiwność

się uchowała ta sama

która napędzała ośmioletnie ręce

kiedy je nakładałem na

sparaliżowanego starca

 

nie

młodość we mnie nie gaśnie

 

to tylko

świat się mocniej zjeżył

Kuba Nowakowski
Kuba Nowakowski
Wiersz · 15 lipca 2008
anonim
  • anonim
    złymiś
    prześcieradle moich dni -> moich dni wydaje mi się trochę nazbyt wytarte i doniosłe

    powtarzasz moich/moje blisko siebie (moich dni/moja powłoka)

    Jednak mimo to uważam, że wiersz jest wyśmienity, znakomicie przedstawione przemijanie, które każe dłużej się zastanowić nad życiem. I jakbyś jakoś zmienił te zaimki osobowe, byłbym za gwiazdą dla Ciebie.
    Gratuluję.

    · Zgłoś · 16 lat
  • anonim
    eve
    literówka w pierwszej strofie: odsłaniejąc

    podoba mi sie. mimo nazbyt patetycznego stylu, który wkrada się tu momentami.świetnie poprowadzony wiersz

    · Zgłoś · 16 lat
  • Kuba Nowakowski

    · Zgłoś · 16 lat
  • Kuba Nowakowski
    zmieniłem Miśku te "moje dni"

    · Zgłoś · 16 lat
  • anonim
    eve
    no tak jest jeszcze lepiej:)

    · Zgłoś · 16 lat
  • Marek Dunat
    a ja wywaliłbym jeszcze niczego nie wnoszące ,, mi,, .

    · Zgłoś · 16 lat
  • Kuba Nowakowski
    well.... ok

    · Zgłoś · 16 lat
  • Marek Dunat
    dojrzewasz kolego domnul ! :D

    · Zgłoś · 16 lat
  • anonim
    tajemna
    To jak dla mnie cudo:
    "to co mi łzy i usta potrafi
    zagrzać w pół chwili tak
    że słońce zaczyna się jąkać
    ze wstydu"

    a puenta genialna. Kurcze chyba Cię wolę w poezji niż w prozie. Aż się dziwię, że to powiedziałam. Ulubię sobie, pozdrawiam.

    · Zgłoś · 16 lat
  • Kuba Nowakowski

    · Zgłoś · 16 lat
Wszystkie komentarze