Dzieńdobrywieczór wszystkim!
Dobry wieczór.
Dzień dobry.
No ciotka!
Już! Już gaszę papierosa!
Cmok! Cmok! Cmok!
Wszystkiego naj… naj…!
Co ci podać?
Śledzik? Tak…
Chlebusia?
Ale pyszne te ogóreczki
Ja nie kupuję.
Za drogie dla mnie
I jakieś takie kwaśne…
Nie rozumiem tych wszystkich sekt
Ale ty się zmieniłaś Karolinko
„Tak dupa jej urosła, he! he! he!”
Przecież oni nawet urodzin nie obchodzą!
Sałatki? Oczywiście!
No ciotka polewaj!
Nie mów mi, że Maryja była Żydówką!
Maryja najświętsza panienka,
Rękę Jezusa powstrzymuje!
Swoim płaszczem nas ochrania!
Tak! Jak nie było tej telewizji
To życie towarzyskie kwitło!
Już dawno pan Jezus chciał
Na nas zasłużoną karę spuścić!
Tak, czytaliśmy książki… O duchach!
Aż strach było do toalety pójść…
Te inne religie wyżynają się!
To nie religia zabija tylko ludzie…
A jak się na prywatki chodziło… ho! ho! ho!
A gdzie tam! Wszystko w Koranie pisze!
Tą biedną kobietę ukamienować chcieli!
No to, chluśniem! Bo uśniem!
Zdrowie! Zdrowie! Zdrowie!
Stoo laaat! Stoooo lat!
Sto laaaat! Niech żyyyyyje nam!
@Pan A. - infantylne jest celowo:P
@złymiś- to jest żart. i nie miał być ani tym, ani tym. A nie ma 'pośredniej' rubryki gdzie można by takie fnordy wklejać.
2) Żadnych metafor, peryfraz itp... środków stylistycznych ni hu hu.
3) Styl kolokwialny, wykorzystywany co prawda w poezji, ale ma swoje usprawiedliwienie tylko wtedy, gdy ma to ukryć głębszy sens.
4) Cały tekst się opiera na liryce dialogu. A może poemat prozą?