knebel

Anna Nawrocka

 

 

trzeszczymy na krzesłach w rytmie na dwa

ruchem wahadłowym wzbijając kurz z podłogi

dawno nikt tutaj nie sprzątał. gruntownie

badam nurt błękitno-sinych rzek dotykając

z czułością mapy pomarszczonych dłoni

 

rozedrgana snujesz wspomnienia wplatając

w historię z ubiegłego wieku zdanie o chłopcu

gdzie to było. chyba kolonie. bezwładnie leżał

jak tamci na wozie. chyba się jeszcze ruszali

drgawki przedśmiertne. znasz się na tym.

 

przed wojną wciskałaś kneble rozwrzeszczanym

pierworódkom. silniejsza. teraz cienkie palce

pieszczotliwie we włosy mojej córki zaplatasz

usilnie powstrzymując drżenie. na zdjęciu

wirują drobinki wspomnień. (pra)babciu.

 

 

 

 

 

Anna Nawrocka
Anna Nawrocka
Wiersz · 20 lipca 2008
anonim
  • Anna Nawrocka
    poezyji wysokiego lotu proszę się nie doszukiwaĆ... informacja dla wrażliwych ;)

    · Zgłoś · 16 lat
  • ew
    papieru pomarszczonych dłoni - no to faktycznie nie jest metafora wysokich lotów :)
    Dalej to jest już tylko pięknie, zadrżałam przy tym wozie ..

    · Zgłoś · 16 lat
  • anonim
    złymiś
    mi do tego nie podobają się newsy, które psują klimat wiersza oraz ''pra'' w nawiasie. W tym miejscu nawias nie jest potrzebny. Może zastanów się nad myślnikiem?

    · Zgłoś · 16 lat
  • Anna Nawrocka
    hmmm... z tym papierem to chyba przesadziłam i to bez podlewania ;)
    ależ news jest całokowicie na miejscu! czym żyją babcie? no czym? newsami zasłyszanymi w tv oraz wspomnieniami. (pra) z powodów oczywistych babcia jest babcią dla wnuczki ale i prababcią dla prawnuczki. jaki mam więc to ująĆ?
    przemyślę.

    · Zgłoś · 16 lat
  • Latte
    nancy wiadomościami babcie żyją:)

    · Zgłoś · 16 lat
  • Anna Nawrocka
    nieeee... kto teraz używa tego terminu. babcie to teraz sms-y wysyłają, na gg piszą "nara" i surfują w necie....

    · Zgłoś · 16 lat
  • Anna Nawrocka
    ew zmieniłam te mapy i co? lepiej?

    · Zgłoś · 16 lat
  • anonim
    złymiś
    nadal uważam, że samo słowo ''news'' jest nie na miejscu.

    · Zgłoś · 16 lat
  • Anna Nawrocka
    jakim słowem mogę zamieniĆ? jakieś propozyszions?

    · Zgłoś · 16 lat
  • Anna Nawrocka
    może wystarczy jeżeli napiszę "zdanie"? chodzi o wtrącenie w tok opowieści "niz tego, ni z owego" jednego zdania pozornie nie związanego z tematem. hmmm.

    · Zgłoś · 16 lat
Wszystkie komentarze