matka boska rondelkowa
otoczona dzieci wiankiem
nie chowa pod pończochą banknotów
i nie wciera w twarz podkładów
kolejowych wycieczek nie urządza
bo i gdzie
bo i za co
ma za to
hufiec aniołów do usług którzy
pilnują by kasza
nie wykipiała
i żeby zły dzieciom
do uszu nie szeptał
odciski jej stóp całują
na moim zapyziałym podwórku
całuję i ja