uwaga nie karmić
stworzenie może rzucać
słowa pod wiatr i agresywnie milcząc
zjadać od środka rodziców
z dziećmi przy szyi i wypełnioną helem głową prezydenta
moja mama jest lepsza bo ma pistolet
a twoja głośniej płacze i kupi ci pocztówkę
z robiącym odpowiednie wrażenie
końcem świata
słoń z opowiadań mrożka
za drobną opłatą pomoże nam
oswoić człowieka
pzdr.
Chyba, że chodzi tylko o tego ze "Słonia". Ale to wtedy chyba 'z opowiadania'.
Całość bardzo dobra.
- 'stworzenie może rzucać/słowa pod wiatr' (wieloznacznie przerzucone)
- 'agresywnie milcząc' (milczenie kojarzone z reguły z uległością, spokojem)
-'moja mama jest lepsza bo ma pistolet' (mówi samo za siebie, a kontynuacja z pocztówką rewelacyjna. Dwa dobrze przerzucone wersy, szczególnie: 'robiącym odpowiednie wrażenie
końcem świata' W końcu o co w tym przechwalaniu chodzi? Dokąd pędzi owo przechwalanie? Szklanko, proszę o takową pocztówkę, jeżeli to możliwe ze specjalną dedykacją. Tylko, żeby kadr był dobry ;))
- zamknięcie tego tekstu odwołaniem do twórczości Mrożka, pozwala umieścić ową - pozorną - absurdalność w odpowiednim miejscu.
- do tego dołożyć świetne potraktowanie ludzi. Ach, te stworzenia z zoo.
Pozdrawiam!