Zbrukane umysły, ludzkie hipokryzje
masowy egoizm chce rządzić wszystkim wołając o jeszcze.
Uciekaj ! Rusz się, nim zjedzą cię robaki
hodowane w słowach do ucha ci krzyczanych.
Nie zadepczesz ich na płaszczyźnie codzienności.
pod szarą budę nieba zawloką cię na łańcuch,
prosty człowieku z miejscowości XYZ.
Chore dziwki, bandyci, grabieżcy i gwałciciele
rządzą krajem bez ładu, bez woli.
Rozdrapują nas ich sępy, gryzą ich pchły
a ty stoisz tak i kwiczysz, jak ci źle :
"Och ! jak nie dobrze !"
Biedny odpadku, potęgo bezrobotnych myśli ...
Dlaczego jesteśmy jednostkami w tłumie
skoro tłum mógłby być jednością.
Ruszmy dupy i chwyćmy się za ręce
to może coś z tego będzie
Może uda nam się coś zmienić na lepsze.
Niepotrzebne jest również powtarzanie kilka razy tego samego, np. tutaj:
a Ty stoisz tak i kwiczysz, jak Ci źle
"Och ! jak nie dobrze !"
Ci, Cię- powinny być pisane małą literą ( nie jest to przecież list).
Bardzo dużo błędów, większość z nich mógłby poprawić jakiś edytor tekstów.
Pisania mysli(zamiast myśli) i byc (zamiast być) nie można przecież tłumaczyć dysortografią, jest to zwykłe zaniedbanie, które, wprawdzie może przytrafić się każdemu, jednak nie w takim stężeniu.